Обсъдиха проекта за бюджет на община Добрич за 2022 година

Публично обсъждане на проекта за бюджет на Добрич за 2022 година се състоя днес в заседателната зала на общината. На събитието присъстваха представители на общинската администрация, общински съветници, председатели на читалища и граждани.

Обсъдиха проекта за бюджет на община Добрич за 2022 година

Проектът на Бюджет 2022 година и Програмата за капиталовите разходи бяха представени от зам.-кметовете Елка Димова и инж. Пенчо Керванов. 



„Проектобюджетът ни за 2022 година е балансиран, какъвто трябва да бъде. Основният фокус е образованието, инфраструктурата, социалните дейности, здравеопазването и културата. Политиките при разработването му целят устойчивост и стабилност на общинските финанси, конкретни резултати, в полза на местната общност, постигане на стабилна инвестиционна среда, повишаване на събираемостта на приходите и оптимално усвояване на европейските средства. Повтаряме тези цели всяка година, защото са много важни управленски цели за целия мандат и ние ги преследваме систематично и последователно всяка година” – заяви зам.-кметът Елка Димова. 

Рамката на проекта за бюджет за 2022 година е 103 290 000 лева, като миналата година той е възлизал на 84,8 милиона лева. Приходите за държавни дейности са 60,5 милиона, или 59% от общия размер на бюджета, а местните приходи са 42,7%. 

Инж. Пенчо Керванов представи Програмата за капиталови разходи. „Планираните средства възлизат на близо 21 милиона лева. В собствени бюджетни средства са средствата, които ще се реализират от второстепенни разпоредители на бюджетните средства – училища, дирекции, хуманитарни дейности, детски градини, библиотеката, РИМ – Добрич, Общинското предприятие „Комуналстрой”, устойчиви дейности и проекти, Центъра за защита на природата и животните, както и Обредния дом. Целевата субсидия е в размер на 835 000 лева. Капиталовата програма е базирана и направена на реалните възможности на бюджета, всички искаме много неща да се случат, но в крайна сметка имаме рамка. Мисля, че с тези капиталови разходи ще имаме пряк ефект върху облика на града” – заяви инж. Керванов.

По време обсъждането постъпиха предложения и въпроси от граждани. 

Един от въпросите беше свързан със състоянието на детските площадки в парка и дали е планирано да се подобри състоянието им. Пенчо Керванов отговори, че са планирани допълнителни средства в общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти”, с които да се поддържат детските площадки. Работим в тази насока и ще започнем поетапно да подменяме нужните съоръжения и дори да премахваме опасните и да закупим нови” – заяви инж. Керванов. 

Гражданите отправиха и въпроси свързани с уличната инфраструктура. Инж. Керванов отговори, че в бюджета има предвидени средства за текущ ремонт на улици, по които не са предвидени ремонтни дейности. 

Гражданинът Светослав Петков попита дали и тази година общината е заделила средства за кастрация на безстопанствените котки, като от общината отговориха, че са разчетени 3 000 лева. Според Петков тези средства са твърде малко, предвид нарастващите цени на консумативите, неговото предложение беше да се увеличат средствата за кастрационна програма на котките в града. 

Общинският съветник Гинка Василева предложи средствата за малки проекти да бъдат увеличени с 5 000 лева.