22-ра електронна книжка с шеги и умни мисли представя Лъчезар Росенов

Днес е премиерата на 22-рата книжка с шеги, умни и безумни мисли на Лъчезар Росенов. Повече за нея, както и за сайта Пенкилер, прочетете в интервюто ни с него, посветено на 1 април.

22-ра електронна книжка с шеги и умни мисли представя Лъчезар Росенов

Започваме нашия разговор с крилатата фраза на Радой Ралин - „Светът е оцелял, защото се е смял”, вие как приемате тези думи? Смехът ще спаси ли света?



Аз ги приемам съвсем сериозно, но нямам капацитета и авторитета на Радой Ралин, но за себе си съм убеден, че до голяма степен оцелявам, защото обичам да се смея, да намира смешни неща и да ги разказвам на другите. 

Как започнахте да събирате смешни анекдоти и всякакви хумористични „умни и безумни мисли”?

Аз ги превеждам и ги редактирам, понякога малко ги префасонирам, за да станат по-кратки и да могат да се поместят върху подложка. Намирам подходяща снимка, която илюстрира анекдота или мисълта. Събирам ги, подбирам какво да сложа, понякога зависи от текущите събития, например през няколкото Ковид вълни имаше прекрасни и смешни анекдоти, които поместих. Днес съм подготвил анекдот, който е точно първоаприлски. Първоначалната ми идея беше малко по-различна, аз много обичам карикатури и като дете и по-късно съм събирал карикатури, изрязвах си ги. Тогава нямаше как да се сканира, да се съхранява в компютър, събирах ги в кутии от обувки. Получавах много списания, режех от тях и това ме забавляваше много. Бях направил албуми, които показвах на приятелите си и се забавлявахме много. Тъй като днешният свят с интернет предлага много по-добри възможности, в един момент реших да направя сайт, в който да кача някои от карикатурите на любимите си карикатуристи и да кача други смешни неща. Стана така, че постепенно с течение на времето се фокусирах върху кратки анекдоти и различни изречения. Не всичко, което публикувам е смешно, не се разбира от всеки и далеч не всичко се оценява от всеки, но това да мисли и идеи, които на мен са ми харесали и аз ги слагам, за да радвам приятелите си и изобщо всеки, който реши да ги чете. Всеки ден слагам по 5, от които една умна мисъл, една безума и три анекдота. Знаете ли какво означава 365 дни по 5, това са 1825 на година. Сайтът вече не 3 години и продължавам с това темпо, като постепенно се фокусирам върху това, което ме забавлява и забавлява мои приятели. 

Дойдох до идеята, че трябва да ги публикувам като книжки, защото те са твърде много и е изключено някой да ходи толкова назад във времето в сайта, за да чете първите. Така се появи идеята за първата книжка, а днес пускам 22-рата. 

Основният източник на анекдоти са руски сайтове, където анекдотите, които са събрани там са руски, украински, белоруски, еврейски. Одеса, в която има много евреи, е безкраен източник на забавни анекдоти. Вестник „Стършел” и различни други източници, профили във фейсбук, имам голямо количество източници, освен това съм събрал електронни книги с хумор, които също използвам. Не рискувам сам да започна да мисля някакви анекдоти, не че не са ми идвали на ума, но предпочитам да покажа нещо, което другите са измислили. Хората са неизчерпаеми. 

Вашият уеб сайт „Пенкилер” ни е много любим и не само на 1 април, защо точно Пенкилер?

Думата е много интересна. В българския език под пенкилер се разбира или някой, който има претенциите, че може всичко да прави, или нещо, което е миш-маш, т.е. аз съм го кръстил така, защото в него има умни мисли, карикатури, клипове, дори шаржове и много вицове. Думата пенкилер има английски произход и е съставена от пейн и килър – убиец на болната. Това е нещо, което ще премахне болката. Това е големият смисъл да се занимавам с хумор, защото той те освобождава от болката. 

В сайта виждаме една ваша мисъл - Хуморът и точната, умната мисъл са лек от много болести? Помагал ли Ви е хумора в определени моменти?

В началото на 2018 година загубих малката си дъщеря и почти цяла годна бях много потопен в мъката и това, което се случи. Бях прекъснал да пиша в социалните мрежи, бях се отдръпнал от всичко. Като едно противодействие и начин да изляза от това състояние, на следващата година аз пуснах сайта. Пуснах го на 1 април, заради самата дата. До тогава бях успял да направя сайта и да събера доста неща. Мога да твърдя, че ми помогна да се освободя от една много голяма лична болка, често ми се обаждат приятели да ми кажат, че съм им оправил настроението. Направих си труда да сметна колко пъти са изтеглени книжките, наближават 4 000 пъти, около 200 пъти е теглена всяка една. Хората се забавляват и това мен ме радва. 

Какво да очакваме в книжка номер 22, която излиза днес?

Пак има забавни и интересни мисли, те са от кратките – до 20 думи, това е една от рубриките, там ги броях внимателно. Обичам кратката мисъл. Можете да намерите книжката на сайта и в моя личен фейсбук профил. Надявам се, който проявява интерес към смешните неща, да я отвори.  

Какво ще пожелаете на читателите на Добрич онлайн за празника?

Нека денят започне с усмивка и завърши с усмивка, усмивката помага много!