Йордан Йорданов: Нашата община ще има сериозно финансиране от Програмата за развитие на регионите

Около 250 милиона лева ще опитаме да привлечем само за нашата община. Това заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Йордан Йорданов: Нашата община ще има сериозно финансиране от Програмата за развитие на регионите

Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви десетте най-големи града с достъп до един милиард лева от Програмата за развитие на регионите 2021-2027 година. Община Добрич не е включена в списъка, но Йорданов увери, че нашият град ще е в следващия етап, а финансирането ще е по-голямо. 



„Още през 2019 година, когато беше започнал процес по подготовка за новия програмен период – 2021-2027 година, стана ясно, че всички общини ще имат достъп до финансиране, но те ще бъдат разделени в различни т.н. колове. В случая, в първия етап липсват общини като Шумен и един куп други големи или по-малки общини. Ние ще сме на следващия етап, където и финансирането ще е по-голямо. Същият ще е механизмът и при други, съседни на нас общини, дали ще е Генерал Тошево, община Добричка, ще имаме право на достъп до такъв вид финансиране. Това, което излезе сега, е първият етап, във втория, който очакваме съвсем скоро да излезе, са включени до 40 общини, където ще бъдем и ние” – заяви Йорданов и допълни, че насоките са почти и абсолютно сходни. 

Нашата община ще има право да участва с местния бизнес, с неправителствени организации и други общини, с определен финансов ресурс, който ще е по-голям от един милиард лева. 

„Нашата община ще има сериозно финансиране. Ще можем да привлечем чисто финансова възможност, възлизаща на около 250 милиона лева само за нашата община” – каза в заключение кметът на Добрич Йордан Йорданов.