МС отпусна 6 млн. лева за детски градини и учебни корпуси

С над 6 млн. лв. ще бъдат продължени реконструкциите и изграждането на модерни пристройки и нови учебни корпуси в 33 детски градини и училища в страната.

МС отпусна 6 млн. лева за детски градини и учебни корпуси

Средствата бяха отпуснати днес с постановление на Министерския съвет и ще бъдат добавени към бюджета на програмата на Министерството на образованието и науката (МОН) за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 -2022 г., съобщиха от правителствената пресслужба.



В някои образователни институции ще бъдат извършени основни ремонти, с които да се подобрят условията за отглеждане и обучение на децата и учениците. Допълнителни учебни сгради се строят в ОУ „Св. Иван Рилски“ в Перник, Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков" в Казанлък, в Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" в Гоце Делчев и в ОУ „Св. Паисий Хилендарски" в сливенското село Сотиря.

Към Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора ще се създаде многофункционален корпус с образователни съоръжения, общежитие, столова и ще се оформи дворното пространство. Изцяло нови сгради на детски градини се доизграждат в Добрич, Кърджали, Свиленград, Раковски, Родопи, Айтос и село Изворско, община Аксаково.

Програмата на МОН цели да се подобри материалната база в повече образователни институции. Успоредно с това се работи за намаляване на недостига на свободни места в яслите и детските градини и за успешното включване на четиригодишните в системата на предучилищното образование. Благодарение на новопостроените учебни сгради и корпуси повече училища ще могат да преминат към едносменен режим на обучение.