52-ма са ветеринарните лекари в Добричка област

В деня на професионалния си празник, те си пожелават активен диалог с правителството, относно законодателните промени в сектора.

52-ма са ветеринарните лекари в Добричка област

52-ма са членовете на Областна колегия на българския ветеринарен съюз, съобщи председателят й д-р Димитър Димитров. На един специалист се падат средно по 5 села. Според него броят им е напълно достатъчен, за да осигурява качествено ветеринарно-медицинско обслужване, тъй като поголовието в сектора намалява.


 

 В крайморските общини тенденцията на редуциране на отглежданите животни е най-ярко изразена. Едновременно с това обаче се наблюдава и друга тенденция – на окрупняване на говедовъдните и овцевъдните ферми. Това донякъде се дължи и на факта, че трябва да отговарят на изискванията на ЕС. Именно в големите ферми отиват и повече субсидии. Д-р Димитров припомни, че срокът за преминаване от втора и трета в първа категория на стопанствата, беше удължен с още 2 години.


През ноември ветеринарните лекари са подписали анекс към Националния рамков договор, част от който е обслужването на системата с регистъра на всички животни, информация за техните ваксинации, идентификация чрез ушни марки и т.н., за да се контролира движението им. Димитър Димитров заяви, че са удовлетворени от подписаното споразумение. Недоумение обаче буди информацията, че Министерски съвет иска да осъществи идеята стопаните да заплащат дейностите по държавната имуно-профилактична програма.

 

Решението на правителството в този аспект излезе в началото на декември. Д-р Димитров сподели, че по негова информация, фермерите после щели да бъдат компенсирани от държавата, но точно тук се губи логиката на подобна практика. „Пък и най-вероятно ще бъдат обхванати само бенефициентите на Държавен фонд „Земеделие” – какво става тогава с дребните животновъди?”, се пита ветеринарният лекар.

 

Малките стопанства са епизоотична единица и точно затова той се надява на диалог с Министерството на земеделието и храните при вземане на подобни решения. Още повече, че имаме неотдавнашен пример за унищожени стопанства, заради епидемията от шап. Това противоречи и на Националния рамков договор,  защото държавата абдикира от собствената си имунизационна програма.

 

 Така ще се окаже, че подпомагането в сектора за 2012 г. ще е с 10 млн.лв. по-малко – толкова, колкото са необходими за имуно-профилактичната програма. Освен контролна функция, държавата трябва да осъществява и подкрепа за сектора, категоричен е д-р Димитров.