Живите елхи имат своите почитатели

На кооперативния пазар се продават десетки коледни дръвчета, дошли от Родопите, за да изпълнят с уют и аромат забързаното ни ежедневие.

Живите елхи имат своите почитатели

От края на миналата седмица, на кооперативния пазар, до платения паркинг, вече се продават коледни дръвчета. Търговията все още е вяла, но интересът ще се засилва с приближаването на празниците. Репортерско око на Добрич онлайн улови поне двама доволни клиенти да си тръгват с елхички в рамките на половин час.

 

Дръвчетата са от най-разпространения вид иглолистни, с които сме свикнали – смърч и по информация на търговците, идват от разсадници в Родопите. Цената на елхичките варира от 10 до 20 лева, според височината и търговския им вид. Тя включва и екстра – т. нар. „кръстачка”, с други думи, дървена основа с формата на кръст.

 

Млада търговка обяснява, че се занимава с продажба на елхи вече 13-та година. Масово обаче добричлии предпочитали изкуствени коледни дръвчета основно заради икономии – пластмасовите се ползват по-дълго време, пък и спестяват излишен труд на претенциозните домакини - не ронят иглички. Въпреки това, живите елхи си имат своите почитатели, които задължително посрещат новогодишните празници с тях. Според събеседницата ми, пожелала анонимност, от щандовете на пазара се продават около 1000 елхи в празничния сезон.