Стартира базарът в помощ на малкия Тишо от Добрич

Физическият благотворителен базар ще бъде на 9.04, 10.04, 16.04 и 17.04. в часовете от 10.00 до 15.00ч


Стартира базарът в помощ на малкия Тишо от Добрич

Събитието тръгва от идеята на деца, които желаят да помогнат на малкия Тихомир от Добрич, като продават свои играчки и дарят парите за лечението му. Млади майки сърцато откликват и правят нужната организация. Така започва събирането на предмети от хора, които искат да дарят най-вече играчки, а и други вещи за благотворителната кауза. Очаква се още играчки да занесат сърцати доброволци на място и в дните на базарите. Включват се като дарители и мами от групата „Добрич - заедно можем всичко“.


Активен от дни е и онлайн базар, в който всеки желаещ може да участва. 

Вече са събрани много играчки и детски принаджежности и за физическите базари, които ще се проведат на центъра на град Добрич под името "В помощ на Тишо".

Една от организаторките, добричлийката Ростислава Гроздева коментира, че няколко млади дами се занимават с подготовката на събитието - намиране на маси и комуникация с Общината по уточняване на мястото и времето за провеждане на базара. Имат идеята по времето на базара в събота да организират и ателие за оцветяване на керамични фигурки, които дарител вече е осигурил. Само трябва да се намерят сега боички за целта. 

„Ще има много деца и балони, казва Ростислава. Времето по прогноза ще е хубаво и се надяваме да се получи добре и децата да се забавляват, помагайки на Тишо.“

Тя самата активно се занимава с онлайн базара. „Идеята за него се зароди, тъй като майката на Тишо няма физическото време заради други организационни дейности, да участва в провеждането на базара.Така добавихме още едно момиче- Мия , тя взе всичко присърце. Добавихме и нея за помощ. Надявам се да се включват още повече хора в онлайн събитието. Има предлагане, 1000 души са се присъединили към събитието. Предполагам, че много хора внасят директно средстава по сметката на Тишо, без да взимат вещите от базара. Времената са трудни, може би затова и търсенето засега е по-малко от предлагането“, казва младата дама.

Ростислава Гроздева  коментира, че е участвала и друг път в провеждането на благотоврителни базари и събития. Приятно изненадана и благодарна се чувства, че сега толкова бързо се събира нужната сума и толкова много хора се включват в каузата. „ Сигурна съм, че и семейството на Тишо ще го кажат същото – благодарни сме на всички, че така бързо се включват. Доста техни приятели проведоха различни инициативи, участват с дарения също. Очарова съм и много приятно изненадана от това, което се случва! Аз наистина съм се убедила от всички кампании, в които съм участвала в Добрич, че всичко става бързо и добричлии много бързо се обединяваме около всяка кауза. Вярвам, че доброто още съществува и ние заедно можем да бъдем съпричастни към борбата на Тишо!“

Припомняме, че малкият Тихомир е на 7 години и страда от Мускулна дистрофия тип Дюшен. Това заболяване се дължи на мутация в гена за дистрофин, който се локализира в X- хромозомата. Генът за дистрофин кодира протеин, наречен дистрофин. Важен структурен компонент в мускулната тъкан и осигурява структурната стабилност на мускулите. Първата проява на симптомите на коварната болест е била, когато Тихомир е бил на около 5 години. 

Мускулната дистрофия тип Дюшен е прогресивно заболяване, засягащо скелетната мускулатура, а в късните стадии - сърдечната и дихателната система.

В момента се изпитват различни методи за подобряване качеството и увеличаване продължителността на живот. Част от тях са: генна терапия, трансплантация на стволови клетки, това е и предложението, което семейството на момченцето е получило от Турция.

У нас Тихомир е започнал терапия с кортикостероиди и рехабилитация, но страничните ефекти на кортикостероида са били наднормено тегло, задържане на вода в организма, буен характер, промени в бъбреците, повръщане и тн.

От LIV hospital в Истанбул, Турция са предложили да се направят 6 вливания на стволови клетки, всяка от които струва 9 хил. евро, това би дало шанс на детето по-дълго време да бяга, играе, да ходи на училище, да бъде самостоятелно и да живее по-дълго.

Цялата сума, която е нужна за лечението на Тихомир е 54 хиляди евро, тя е непосилна за неговото семейство. Всеки, който желае да помогне на момченцето, може да го направи на следната банкова сметка:

IBAN : BG15UBBS80021030532450

BIC код : UBBSBGSF

Титуляр на сметка : Тихомир Тихомиров Зурнаджиев