Магарешко мляко на предстоящите фермерски пазари в Добрич и Балчик

Специален гост за предстоящите фермерски пазари в Добрич и Балчик ще бъде Гергана Стоева, млад фермер от софийското село Желява, който е избрал да развива ферма за магарета.

Магарешко мляко на предстоящите фермерски пазари в Добрич и Балчик

С Гергана Стоева, млад фермер от софийското село Желява, който отглежда магарета,ще могат да се запознаят посетителите на предстоящите фермерски изложения в Добрич и Балчик. 


Организаторите на изложенията се запознават с нея на Пловдивския панаир, а оживлението пред щанда й прави впечатление от далече, разказват на фейсбук страницата си те. 

Първите две магарета Гергана закупува през февруари 2020 г. ,а през 2021 вече печели трето място на Третия национален форум за млади фермери. В момента се грижи за 48 магарета, събирани от цяла България и дори от Румъния. Смята да ги увеличи до максимум 100, като залага на качеството, а не на количеството мляко. 

 "Семейството ми винаги се е занимавало с животни. Родители ми обработват земя, а аз отглеждам крави и коне. Сега добавих и магаретата. Храним ги със сено и фураж. През лятото пасат на няколко стотин дка пасище, което се намира близо до фермата", разказа ни Гергана. 

За животните се грижи заедно с родителите и децата си, като доенето става на ръка. Една магарица дава от 0,5 до 1,5 литра на ден, като цената на литър е много висока, но тя не иска да продава суровина, а краен продукт, който е изключително полезен имуностимулант. Магарешкото мляко е най-близо до състава на човешкото мляко и съдържа лизозим, подобно на майчината кърма, което е ключов елемент в борбата с вируси и вредни бактерии. Богато е на много  витамини, минерали, протеини ( А, В, В12, Е, Д, С, калций, фосфор и др.)

 "За да съхраняваме млякото по-дълго време, се свързах с Института по лиофилизация и криобиология в София, след което се роди първият ни съвместен продукт  - лиофилизирано магарешко мляко. След това заедно с  фабрика за бонбони „Алпи“ разработихме два вида бонбони, които са единствените в света от магарешко мляко. Предстои да представим нов продукт – коластра, работим в посока подобряване селекцията на стадото и увеличение на асортимента. ", сподели с нас младата фермерка. 

Предлагат бонбони с магарешко мляко!

Очаквайте Гергана Стоева на 14 април 2022г.(четвъртък) от 10 до 15 часа в Стария Добрич и на 15 април 2022г.(петък) от 14 до 19 часа пред АКВИЛОН в гр. Балчик