АПИ публикува картите с трасетата за текущ и основен ремонт по области

АПИ публикува картите с трасетата за текущ и основен ремонт по области
Ремонтът на около 3 000 км пътища предвижда одобрената инвестиционна програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2022 г. Картите с пътищата за ремонт по области са публикувани на интернет страницата на АПИ.

През 2022 г. текущ ремонт се планира за около 1300 км пътища. За над 1200 км ще продължат ремонтните дейности, започнали през миналата година. Основен ремонт ще се прави на 230 км, за които има проектна готовност. За близо 200 км от тях вече стартираха обществените поръчки за избор на изпълнители на основния ремонт и строителния надзор. В момента се разработват технически проекти за ремонт на близо 660 км. Наличието на проект е първата и задължителна стъпка за предприемането на качествени ремонтни работи. Заложено е през тази година да бъдат обявени процедурите за възлагане проектирането при ремонта на над 2600 км пътища.


За първи път при изготвянето на ремонтната годишна програма на АПИ беше дадена възможността на гражданите да подават сигнали и предложения за ремонт на пътни участъци от републиканската мрежа. Експертите в Агенция „Пътна инфраструктура“ разгледаха детайлно постъпилите над 210 предложения. На база проектната готовност, състоянието на трасето, интензивността на трафика, е решено кои от предложените за ремонт участъци да се включват в програмата за 2022 г. и кои да се заложат за следващите години. На картите в синьо са отбелязани пътищата, които ще бъдат ремонтирани по програмата за текущ ремонт. В зелено са отсечките за основен ремонт. В червено са пътищата, които тази година ще се проектират, за да имат готовност да се включат в инвестиционната програма през 2023 г. 


През тази година е предвиден да стартира и ремонтът на отсечките Лозенец - Царево – Малко Търново, Ябълчево – Айтос и Братово – Полски извор в област Бургас; Копривлен - Нова Ловча - Парил в област Благоевград; Здравец – Аврен – Синдел и Провадия - Ветрино в област Варна; Видин-Кула в област Видин; Мездра – Горна Кремена в област Враца; Кардам – Генерал Тошево в област Добрич; Пазарджик – Батак в област Пазарджик;  Крушовица – Садовец в област Плевен; Първомай - Градина в област Пловдив; Ботевград – Рашково в област София; Стара Загора–Нова Загора в област Стара Загора; Свиленград – Маточина в област Хасково и др.


В програмата е заложено да започне обновяването и на второкласните отсечки от път II-11 Козлодуй - Оряхово /17 км/, път II-71 Тервел - Стефаново /6 км/ и Одърци-Оброчище /14 км/ и др.


Сред текущите ремонти, които се предвижда да завършат през 2022 г., са участъци от първокласната пътна мрежа Зайчино ореше - Варна /52 км/, Кранево - Златни пясъци /4 км/, Кюстендил - Перник /12 км/, Костенец - Пазарджик /40 км/, София - Ботевград /6 км/. Предстои да завърши ремонтът на второкласните отсечки Вардим - Свищов /17 км/, Видин - Кула /27 км/, Генерал Тошево-Кардам - граница Румъния /7,7 км/, Разград - Просторно /18 км/, Нови пазар - Изворник /25 км/, както и на участъци от третокласната пътна мрежа.


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+