Наказание пробация ще изтърпява мъж, държал нерегистрирани археологически обекти

Наказание пробация ще изтърпява мъж, държал нерегистрирани археологически обекти, след като Окръжният съд в Добрич одобри споразумението, постигнато между него, защитника му и прокуратурата.

Наказание пробация ще изтърпява мъж, държал нерегистрирани археологически обекти

Със споразумението страните приемат за безспорно установено, че от неопределена дата през 2021г. до 18 май 2021г., в дома си в село Рогозина, обл. Добрич, обвиняемият Г.Х. е държал общо 591 археологически обекта, които не били идентифицирани и регистрирани по реда на Закона за културното наследство и съгласно изискванията на Наредба за реда за извършване на идентификация и за водене на Регистъра на движими културни ценности. В жилището на мъжа били намерени десетки монети, както и няколко пръстена, кръстове, печат, халка, обеца и др. 



За извършеното престъпление на мъжа е наложено наказание пробация за срок от 2 години и 6 месеца. Определени са му две пробационни мерки - задължителна регистрация по местоживеене с явяване и подписване пред пробационен служител два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител.

Всички вещи, предмет на престъплението, се отнемат в полза на държавата. На обвиняемия ще бъдат върнати други 96 предмета, които също са били иззети от дома му, но не представляват движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

Одобреното от Окръжния съд споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.