Прогнозният срок за завършване на ремонтните дейности по пътя Кардам - Генерал Тошево е до края на летния сезон

В утвърдената ремонтна програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ се предвижда обновяването на пътя между Генерал Тошево и Кардам да завърши през 2022 г. Това съобщиха от АПИ след наше запитване.

Прогнозният срок за завършване на ремонтните дейности по пътя Кардам - Генерал Тошево е до края на летния сезон

До момента е фрезована настилката и частично са изпълнени локални ремонти, където е необходимо. Предстои полагането на два асфалтови пласта – изравнителен и износващ, както и завършване на отводнителните дейности, стабилизиране на банкетите, доставка и монтаж на облицованите окопи, на ограничителни системи, пътни знаци и маркировка. 



Дейностите са възложени по договора за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища в област Добрич. През октомври и ноември 2021 г. към договорите с пътноподдържащите фирми във всички области в страната бяха сключени споразумения за предсрочното им прекратяване поради надвишаване на финансовите им рамки. Според споразумението, срокът на договора за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища в област Добрич изтича в края на юни т. г., като дотогава могат да се възлагат само аварийни ремонти. 

В началото на април т.г. Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществени поръчки за избор на нови изпълнители на поддържането на републиканската пътна мрежа. За да може Агенцията да продължи да възлага ремонтни дейности по изтичащите договори за текущ ремонт и поддръжка до избирането на нови изпълнители, в Народното събрание е внесен проект на решение, което да позволи на АПИ да довърши започнатите през 2021 г. ремонти.

Ако Народното събрание разреши на АПИ да продължи да възлага ремонтни дейности по изтичащите договори с пътноподдържащите фирми, Областно пътно управление Добрич ще възложи довършването на ремонта на второкласния път  II-29 Кардам - Генерал Тошево. Прогнозният срок за завършване на дейностите е до края на летния сезон.