Седмицата на камерната музика в Добрич е посветена на виенските класици

Тази година програмата е посветена на виенските класици – Хайдн, Моцарт и Бетовен.

Седмицата на камерната музика в Добрич е посветена на виенските класици

"Седмицата на камерната музика съществува от далечната 1975 година и неин основател е Константин Илиев, чието име носи и самата седмица. Тази година програмата е подчинена на виенските класици Хайдн, Моцарт и Бетовен. Поканените професионалисти са доказани музиканти с изявени качества и съм убедена, че меломаните в Добрич ще оценят усилията ни да представим едно високо ниво на камерната музика у нас" - заяви зам.-кметът д-р Емилия Баева. 



Откриването на фестивала ще бъде на 26 април с концерт на Български камерен оркестър – Добрич, под диригентската палка на Арто Чифчиян. В програмата е произведението на Йозеф Хайдн „Последните думи на Иисус Христос изречени при разпятието му“, също познато като „Седемте последни думи казани от нашия Спасител на Кръста“/ „Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze“. Едно от най - емоционалните произведения, посветени на Спасителя и обединяващо библейски текстове и музика. 

В следващата концертна вечер – на 27 април предстои клавирен рецитал на проф. Красимир Тасков. Композитор, пианист и преподавател, проф. Тасков е познат на нашата публика от юбилейния му концерт - 50 год. творческа дейност, който бе на 1 декември мин. г. в Добрич. За участието си в Седмицата, проф. Тасков е подготвил най – знаковите Соната № 50 от Хайдн, Соната № 9 от Моцарт и от Бетовен – Соната № 8 „Патетична“ и Соната № 14 „Лунна“.

На 28 април пред добричката публика ще се представи камерно дуо Пламен Бейков – бас и Божена Петрова – пиано. В програмата са включени: Йозеф Хайдн - пет песни за глас и пиано; Моцарт - Кантата „Вие, които славите Създателя“, четири песни за глас и пиано; Бетовен - Вокален цикъл „На далечната любима“, три песни за глас и пиано. 

В петък, 29 април, е концерт на ансамбъл КласикАрт. Струнен квартет и ансамбъл в състав: Калина Христова - концертмайстор на Софийска филхармония, Росен Иванов – цигулка от състава на Софийска филхармония,   Евгения Бааджиева-Димова – виола –  пом. водач на виолите в симфоничния оркестър  на БНР,  Кристиана Михайлова – виолончело – пом. концертмайстор на виолончелите в Софийска филхармония, Явор Добрев – кларинет - водач на кларинети в Софийска опера и балет и Михаил Михайлов – валдхорна - първи валдхорнист на Софийска филхармония. В тяхно изпълнение ще чуем: Валдхорнов и Кларинетен квинтети от Моцарт и Струнен квартет „Чучулигата“ от Хайдн.

Тазгодишното издание на Седмицата на камерната музика ще завърши на 30 април, събота от 11.00 часа с творчески проект „Концерти за малчугани и великани“. На тревното пространство  пред „Мечока Бен“  арфистката Яна Дойнова ще представи на децата различните видове арфи. Гост цигуларката Белла Драганова с помощта на Яна Иванова-артистичен аниматор ще ги запознаят и с други инструменти - цигулка, виолончело, китара и перкусии.  В приказна музикална обстановка, децата не само ще слушат, но и ще имат възможност сами да се опитат да свирят на тях. Всички са добре дошли – няма възрастови ограничения. При лошо време концертът ще се проведе в  Огледална зала „Нели Божкова“ с вход свободен.

Като съпътстваща програма в РБ „Дора Габе“ ще гостува пътуващата фотодокументална изложба на Фондация „Петко Груев Стайнов“, която е посветена на 125 години от рождението на композитора Петко Стайнов (1896 - 1977). Освен пана и документи, тя съдържа и 25 мин. филм. Може да я посетите в РБ „Дора Габе“ от 26 април до 5 май. За откриването й на 26 април от 17.00 часа се очакват Петко Стайнов – внук на композитора и Иво Косев – уредник в музея „Дом Петко Стайнов“ - Казанлък.  Предвид пандемичните рестрикции през 2021 г., когато фактически бе 125-та годишнина от рождението му, за наша гордост – Добрич бе един от градовете, които я отбелязаха с концерт на Български камерен оркестър на 12 януари т.г. Партитурата на „Ръченица“ из сюита „Тракийски танци“ в аранжимент на Емил Янев тогава бе специално подарена на нашия оркестър от наследниците на големия български композитор.

Според Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Общината: Абонаментната карта за СКМ „Константин Илиев“ е 10,00 лв. и дава право на посещение на всички концерти. За всеки отделен концерт билетите са съответно 5 лв., за пенсионери и учащи 2 лв. 

Билети ще се продават от 16.30 часа в периода 26 - 29 април в Огледална зала „Нели Божкова“. Всички концерти са от 18.30 часа, а детският спектакъл на 30-ти април, събота е от 11.00 часа в парка пред „Мечока Бен“.

 

 

Програмата по дни

26 април, 18.30 ч., Огледална зала „Нели Божкова“

БЪЛГАРСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР - ДОБРИЧ

Диригент Арто Чифчиян

ПРОГРАМА

Йозеф Хайдн (1732-1809) - Седемте последни думи казани от нашия Спасител на Кръста /„Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze“

27 април, 18.30 ч., Огледална зала „Нели Божкова“

КЛАВИРЕН РЕЦИТАЛ НА ПРОФ. КРАСИМИР ТАСКОВ

ПРОГРАМА

Йозеф Хайдн - Соната № 50 в до мажор;

Волфганг Амадеус  Моцарт - Соната № 9 в ре мажор;

Лудвиг Ван Бетовен - Соната № 8  „Патетична“ в до минор;

Лудвиг Ван Бетовен - Соната № 14 „Лунна“ в до диез минор

28 април, 18.30 ч., Огледална зала „Нели Божкова“

КАМЕРНО ДУО ПЛАМЕН БЕЙКОВ – БАС И БОЖЕНА ПЕТРОВА – ПИАНО

ПРОГРАМА

Йозеф Хайдн - пет песни за глас и пиано; 

Моцарт - Кантата „Вие, които славите Създателя“, четири песни за глас и пиано; 

Бетовен - Вокален цикъл „На далечната любима“, три песни за глас и пиано.

29 април, 18.30 ч., Огледална зала „Нели Божкова“

КАМЕРЕН АНСАМБЪЛ КЛАСИКАРТ В СЪСТАВ:

Калина Христова – цигулка, Росен Иванов – цигулка, Евгения Димова – виола, Кристиана Алипиева  – виолончело, Явор Добрев – кларинет, Михаил Михайлов – валдхорна

ПРОГРАМА

Йозеф Хайдн -  Струнен квартет  „Чучулигата“   Op. 64   No.5;

Волфганг Амадеус Моцарт - Валдхорнов  квинтет  К 407;

Волфганг Амадеус Моцарт -  Кларинетен квинтет  K 581

30 април / събота / от   11.00 ч.  в Градски парк пред „Мечока Бен“

„Концерти за малчугани и великани“ – творчески проект с анимация за деца

Вълшебната арфа на Яна Дойнова

/при лошо време – Огледална зала/

 

Съпътстваща програма 26 април  – 5 май:

Фотодокументална изложба на Фондация „Петко Груев Стайнов“ в Регионална библиотека „Дора Габе“ Откриване:  26 април от 17.00 ч.