Русия спира доставките на газ за България

В "Булгаргаз" ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени считано от 27 април 2022 г., съобщиха от Министерството на енергетиката

Русия спира доставките на газ за България

Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи, припомнят от ведомството,цитирани от БНР.



След извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

Министърът на енергетиката Александър Николов ще даде изявление във връзка със създалата се ситуация,  в 09:00 ч. на 27 април 2022 г.