Пореден спечелен проект зарадва „Чудната градина“

Това е четвъртият спечелен проект на социалното предприятие от началото на 2022г.

Пореден спечелен проект зарадва „Чудната градина“

„Беше забележително това, което се случи, защото не го очаквахме! Полагаме всички усилия и всеки, който е идвал, е виждал усилията ни на практика, но все пак. В началото на годината получих изненадващ имейл от служител в Старбъкс. Номинирани сте за наш конкурс, гласеше посланието на Джаред. След това получих мейл от дамата, която ни е номинирала и то за втори път. Благодарим на Мария Константинова! Тя е спечелила сърцата на хората в компанията с обяснението за това, което правим. И след първото писмо, започнах да попълвам документи според указанията за кандидатстване по проекта. И така в няколко кръга. Кандидатствахме и ето! На 26 април стана ясно, че нашият проект  е един от двата, одобрени за България. Той е един от 19-те за Европа, а в световен план са наградени общо 60 проекта!, развълнувано сподели за Добрич онлайн председателят на Фондация „Свети Николай Чудотворец“ Мария Методиева.


„Ние продължаваме да сме проводник на добрите новини. Не че нямаме и ние проблеми, но при нас се подкрепяме един друг, а и оказва се-подкрепят ни и хора, с които не се познаваме, както в този случай“, допълва тя

 С финансирането по проекта ще облагородят новите 14 декара, които вече са част от Чудната градина. Към момента младежите в социалното предприятие слагат и капковото напояване. 

Работят, садят, но са в доста намален състав. Опитват се да свършат повече работа. Новото е, че цветята са ги намалили наполовина. Продават ги на същите цени като миналата година. Разсадите на доматите продават дори на по-ниски цени от тези на пазара, казва г-жа Методиева. 

Вече са засадени 3 от оранжериите, утре довършват четвъртата. Ще гледат безколови домати. Няма да садят краставици. Сега усилията са съсредоточени върху цветята и на разсадите на зеленчуци.

Няма да могат да преместят зелето, но започват да садят тикви, тиквички. Следващата седмица ще подготвят мястото за пипер, патладжани и люти чушки. 

Предстои им и ремонт на апартамент, в който ще настанят петима от младежите, които работят в „Чудната градина“.

 Имат още два проекта, за които очакват новини, но те не са в сферата на градината. Имат и един неспечелен проект, но 4 от 5 засега е много добре.