Канадската Trillion Energy подновява проучванията на природен газ край Добрич

Канадската Trillion Energy подновява проучванията на природен газ край Добрич
Проектът беше замразен преди няколко години, но с поскъпването на синьото гориво сега интересът се връща

Канадската Trillion Energy, която до 2019 г. се казваше Park Place Energy, подновява плановете си за проучване на природен газ край Добрич. В съобщение на компанията се посочва, че резкият скок на цените на синьото гориво след спирането на руските доставки отново е направил проекта икономически рентабилен. Преди да започнат проучванията обаче ще трябва да бъде изготвена екологична оценка.


Още през 2014 г. компанията получи разрешение за търсене и проучване на газ в блок "Вранино 1-11" край Добрич, който е с площ близо 400 кв. км. Проучвателните дейности обаче така и не започнаха - първоначално проектът беше атакуван в съда, а след това инвеститорът реши да се фокусира върху проучванията си в турската акватория на Черно море, където работи по няколко сондажа.


Сега обаче българският проект отново е на дневен ред. От Trillion Energy се аргументират с високите цени на горивото още преди спирането на доставките от "Газпром" и уточняват, че България внася 90% от природния си газ от Русия. "Покачването на цените на природния газ напоследък подобри икономическите параметри на проекта и накара компанията да се фокусира и върху него. Разработването на газовото й находище SASB (в Турция - бел. авт.) е в напреднал етап, като сондажите се предвижда да започнат през юли 2022 г.", посочват от Trillion Energy.


Компанията разполага и с предварителна оценка на запасите, която е била изготвена още през 2014 г. от инженеринговата фирма Netherland Sewell & Associates. Какви количества точно могат да се добият обаче ще е ясно едва след като приключат проучванията.


"Сега повече от всякога България, както и по-голямата част от Европа, спешно се нуждае от местен добив на природенгаз, за да обезпечи енергийната си сигурност и оцеляване. Проектът "Вранино 1-11" има значителен потенциал да осигурява местен газ на България", заявява главният изпълнителен директор на Trillion Energy Артър Халерън в официалното съобщение.


Миналия месец са били проведени срещи с българските представители на компанията, на които е било обсъдено приключването на екологичната оценка, която е необходима, за да започнат проучванията. Програмата предвижда да бъдат направени пет нови сондажа.


Самият блок е проучван в периода 1960 - 1990 г., когато са направени над 220 сондажа. През 2010 г. министерството на икономиката и енергетиката откри процедура за издаване на ново разрешение и тя беше спечелена от Park Place Energy.


През 2014 г. тогавашният служебен министър на околната среда Светлана Жекова реши, че работният проект, който компанията беше изготвила, няма нужда от екологична оценка, а такива ще бъдат правени за сондажите при отделните етапи на проекта. Това решение обаче беше атакувано от неправителствени организации в съда, който в крайна сметка го отмени и постанови, че цялостният работен проект също подлежи на екологична оценка. Така три години по-късно - през 2017 г., екоминистерството излезе с ново решение, според което компанията ще трябва да направи екологична оценка на цялостния работен проект, преди да започне проучванията.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+