Малки и големи се люляха на гергьовска люлка за здраве в Генерал Тошево

В навечерието на Гергьовден малки и големи се люляха за здраве на пъстра и богато украсена люлка под зелено дърво. Това се случи за пръв път от две години заради пандемията.

Малки и големи се люляха на гергьовска люлка за здраве в Генерал Тошево

За колорита и настроението на празника заслугата бе на домакините, в лицето на НЧ „Светлина - 1941“ и изпълнителите от ДГ „Пролет”, ДТС „Тошевче”, ЖФГ „Китка”, ТС „Българка”, Стоян Цонев, Евгени Добринов, Йордан Георгиев, Владислав Михайлов, както и орк. „Лозница”. Нагиздени с пъстроцветните носии, с невероятно красивите си танци, хора и песни те плениха сърцата на съгражданите ни и им предоставиха незабравими минути, изпълнени с възторг и вълнение.



Гергьовден е празник, натоварен с голяма обредна символика. Магическа и предпазна функция има почти всяко действие на този ден. Започва лятната половина на годината, която ще приключи на Димитровден. Започва време на труд, на усилена работа по нивите, градините, кошарите. От това, което ще се направи през този период, зависи какъв Димитровден ще дойде, тоест какъв плод ще даде трудът на хората, каква почивка и благополучие ще последват. Пеят се песни за св. Георги, от когото се очаква да донесе берекет и благополучие през пролетта.