Чалга певците обидени на кмета на Пловдив

Кметът на Пловдив Иван Тотев си спечели сериозен враг в лицето на чалга гилдията. Поп-фолк изпълнителите се засегнаха, защото забрани на открито по време на празниците около Коледа и Нова година да звучи чалга. Следващият сериозен опонент Тотев може да очаква в лицето на продавачите на бельо, защото махна и сергиите с гащи.

Чалга певците обидени на кмета на Пловдив

Кметът на Пловдив Иван Тотев обяви своеобразна война на чалгата за празниците като отказа да наеме фолкзвезди за новогодишната нощ. Поп-фолк изпълнителите пък се обидиха, защото за тях хората имат право да слушат на открито каквото си искат.

За мен това е недоразумение. Поп-фолк изпълнителите толерираме всякакъв тип музика и феновете на тази музика, каза възмутената певица Галина Иванова – Кали в ефира на една от националните телевизии.

„Когато говорим за музика говорим за култура, важно е хората да признават различните типове култура. Та толкова много хора слушат тази музика. В коледната програма на НДК са с включени изпълнение на Глория и Ивана - какво означава това?", попита Кали.

"Решихме тази година да сменим малко концепцията за празнуване на празниците. Това обаче не означава, че няма да има подобен тип музика по заведенията - Пловдив, може би, е меката на чалгата", защити се Иван Тотев.

Това, което общината е направила като културна програма, означава, че чалгата няма да бъде чута по площадите, но това не е забранено по заведенията. Ние сменяме стила не само на програмата, но имаме и нов коледен базар - с еднотипни къщички, обясни градоначалникът.



Музиката на Лепа Брена със сигурност не е коледна, смята Тотев. Той поясни, че „забрана" и „отказ от покана" са две различни неща.

„Ние в момента просто не каним. Това е концепция на Община Пловдив, която смятам, ще бъде добре приета. Винаги е имало доволни и недоволни, за нас е важна общата визия", поясни градоначалникът.

Веселин Маринов се вписва в друга графа, той ще изнесе безплатен концерт, който така или иначе не влиза в културния календар на Община Пловдив, посочи пловдивският кмет и допълни, че не иска да поставя забрани.