Грациите от СКЕГГ „Виктория” станаха шампиони на международно ниво

Добричлийки се окичиха със златото в столицата при най-малките участнички

Грациите от СКЕГГ „Виктория” станаха шампиони на международно ниво

Сензационен успех за гимнастиката на Добрич постигнаха представителките на Спортен клуб по естетическа групова гимнастика „Виктория“. Местните грации защитиха достойно името на България и се окичиха с първи шампионски медали на международното поле по време на 14-ото издание на „International Academic Cup“. Силната надпревара се проведе с столичната зала „Арена Армеец“ на 5-6 май. Добруджанки се качиха на най-високото почетното стъпало на победителите след като преодоляха конкуренцията на румънския отбор „Eden Coquette“ и софийския ЦСКА. Това са два изключително силни клуба, с опит и традиции в естетическата гинастика, но младият клуб СКЕГГ „Виктория” покори върха и то с убедителна преднина. Категоричният успех стана факт при най-малката възрастова група 6-8 год., къса програма. Добричлийки поведоха още на първия ден във временното класиране с най-висок резултат, който на финалите защитиха с още по-висока оценка.



Имайки предвид, че се касае за най-малката възрастова категория (6-8 год.), отборът разбира се е нов и в този си състав играе даже за първи път. А в него влизаха следните състезателки: Румяна Йорданова Йорданова, София Йорданова Иванова, Мария Мартинова Вълчанова, Габриела Златкова Маринова, Вяра Антонова Раданова. Дори за някой от децата (Вяра и София) това бе дебютно участие на състезание, а още повече от такъв мащаб. Останалите три момичета имат начален опит от последното държавното първенсто (ноември 2021). Тогава клубът всъщност донесе първите и единствени до момента медали от шампионат на страната по естетическа гимнастика за нашия град. А сега вече се гордеем и със злато от международен форум. Този блестящ успех, разбира се, бе възможен благодарение на всички всеотдайно замесени личности по пътя. Сърдечни  благодарности на родителите за безусловната подкрепа и любов. Същото се отнася за г-жа Йовка Няголова, за професионалните съвети и методическа подкрепа по време на тренировъчната подготовка. Благодарим сърдечно и на Българска федерация естетическа групова гимнастика за перфектната организация на събитието, но най-вече за огромната гордост и емоция, която ни доставиха с победата на двата национални тима жени и девойки.


Международният турнир “International Academic Cup ”, в който СКЕГГ „Виктория” завоюва първо място при децата (6-8 г. къса програма), всъщност беше съпъстващият турнир за деца към Световната купа – World Cup (за жени) и Challenge Cup (за девойки), където българските национални отбори безапелационно завоюваха златото. Имаме изключителна федерация с уникален екип от професионалисти, влагащи сърце и душа за развитието на естетическата гимнастика и неслучайно в международен план България е една от водещите страни, а към момента даже шампион, в този спорт. Това сподели треньорката СКЕГГ „Виктория“ Мариета Канаврова, която не скри радостта си от представянето на малките състезателки. Като цяло регистрираните клубове у нас по естетическа групова гимнастика на този етап са 34. Добричкият клуб е един от тях и работи с деца от всички възрастови група. Най-подходята възраст за записване, разбира се, е между 4 и 7 години, защото гимнастички се изграждат като се започне възможно най-рано. СКЕГГ „Виктория“ приема нови попълнения по всяко време, а допълнителна информация може да бъде получена на тел.: 0888 256202.