Добрич отдаде почит пред загиналите във Втората световна война

С общоградско поклонение в Добрич бяха отбелязани Деня на Европа и на победата над хитлерофашизма.

Добрич отдаде почит пред загиналите във Втората световна война



Десетки жители и гости се събраха пред паметника на загиналите във Втората световна война добруджанци, за да отдадат заслужена почит. Бяха поднесени цветя и на паметника на Съветската армия.

През 1945 година приключва войната белязала жизнения път на повече от милиард и 700 млн. души. Военните действия обхващат 61 държави, но за една от тях – Съветския съюз, тази война се превръща във Великата Отечествена. В периода 1941 – 1945 година СССР губи над 52 млн. души, загиват над 19 млн. военнослужещи и около 23 млн. цивилно население, в това число близо 6 млн. деца под 4 години.

България също е част от кървавия апокалипсис. С официален протокол за присъединяване към Тристранния пакт на 1 март 1941 година във Виена, страната ни предоставя територията си и комуникации на германските войски, подготвящи своята офанзива на Балканите. И през 1941-а обявява война на Великобритания и САЩ. Следват жестоки бомбардировки от англо-американската авиация. Повече от хиляда са жертвите в София. Свалени са 120 вражески самолета. И един добричлия – Димитър Списаревски, се вписва в историята с безпримерен героизъм. Той си тръгва от живота с таран на американски бомбардировач. Около 450 000 са българските войници, мобилизирани за военните действия. 30 000 загиват в сражения по бойните полета в Европа, в полетата на Втората световна война, която приключва преди 74 години. Краят на войната е сложен с подписването на един исторически акт в предградието на Берлин Карлсхорст в нощта на 8 срещу 9 май – за пълна капитулация на Третия райх.


„Днес сме се събрали да отбележим 9 май – Ден на победата и Ден на Европа, макар и знаково да са на една и съща дата, това са две различни събития. В нощта на 8 срещу 9 май, в едно берлинско предградие съюзниците от Втората световна подписват акта за безусловна капитулация на нацистка Германия. След 6 години жестока и унищожителна война, отнела живота на десетки милиони души, разрушила половината свят, идва мира или надеждата за него. Пет години по-късно знаково на същата дата, за да направи тази надежда реалност, френският външен министър произнася прословутата си декларация, с която предлага създаването на Европейски съюз за въглища и стомана. Съюз, който прави немислимото – да обедини Франция и западна Германия в общ съюз. Вечните врагове, воювали близо 2 века за надмощие в Европа си подават ръка и заедно поставят основните на Европейския съюз. Франция и Германия са живият пример как вековни врагове могат да бъдат най-близки съюзници и приятели. Мирът винаги побеждава. Иска ми се днес да цитирам Едмънд Бърк „Единственото нещо, от което се нуждае злото, за да триумфира, е добрите хора да не правят нищо”. Някой ден и тази война ще свърши, някой ден няма да посрещаме 9 май с посърнали лица, защото тази дата олицетворява едно – мирът винаги побеждава” – каза в тържественото си слово кметът на Добрич Йордан Йорданов. 


Минута мълчание беше запазена в памет на загиналите. Цветя и венци бяха положени на Паметника на загиналите добруджанци в заключителния етап на Втората световна война.



Бяха поднесени цветя и на паметника на Съветската армия.


„Уважаеми съграждани, уважаеми руски приятели, 77 години от победата над фашизма, на този ден сме се събрали да отдадем почит пред подвига на хилядите знайни и незнайни воини, загубили живота си във Великата отечествена война. Нека помним историята, без Деня на победата, нямаше да има Ден на Европа. Честит празник – Ден на победата и на Европа” – каза народният представител от БСП – Мая Димитрова. 


Денят на Европа и на победата над хитлерофашизма бяха отбелязани в Добрич с общоградско поклонение пред паметника на загиналите във Втората световна война добруджанци и този на Съветската армия.