Днес сe чества по света Денят на майката

Денят на майката се празнува в почти всички страни, но в различни дни на годината.

Днес сe чества по света Денят на майката

В България ние празнуваме на 8 март, но в повечето страни, където се установява този празник, майката се поздравява през май.



ДЕН НА МАЙКАТА. КАЛЕНДАР.

февруари

2-ра неделя от февруари: Норвегия

март

3 март: Грузия

април

7 април: Армения

май

10 май: Мексико

26 май: Полша

30 май: Никарагуа

Първа неделя на май: Испания, Литва

Втората неделя на май: Австралия, Бразилия, Германия, Дания, Италия, Канада, Куба, Латвия, Малта, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, САЩ, Украйна, Финландия, Естония, Япония

3-та неделя на май: Киргизстан

Последна неделя на май: Франция, Швеция

август

12 август: Тайланд

15 август: Коста Рика

септември

Трета неделя от септември: Казахстан

октомври

14 октомври: Република Беларус

ноември

Последната неделя на ноември: Русия

декември

8 декември: Панама

Вероятно първата страна, където се появява специалният Ден на майката - е Великобритания, където празникът е известен от средата на XVI век. Тя попада върху четвъртата неделя на поста, което обикновено е през втората половина на март - началото на април.

 

В САЩ Денят на майката, като официален национален празник, се празнува от 1914 г. През втората неделя на май. Символът на празника е бял карамфил.

 

В Италия майката е център на семейството всичките 365 дни в годината, така че не е изненадващо, че Денят на майката е един от любимите италиански празници. Официално се празнува през втората неделя от май 1956 г., но, както повечето италиански обичаи, то се корени в древната култура. В древния Рим една седмица от годината е била посветена на богинята Джуно, покровителка на брака и майчинството. Традиционно през юни, месец Юнона, организирали сватби. Смята се, че това ще даде силен брак и големи семейства. Тази традиция е силна в Италия и до днес.

 

В Япония Деня на майката се празнува още през втората неделя на май. За разлика от Европа, където обичайно да се дават, заедно с цветя, карти, сувенири и сладки, в Япония децата винаги поздравяват майка си с букет цветя. В японската култура червените карамфили са най-популярният подарък за майката. Те са свързани с "мека" сила, красота и издръжливост.

 

Денят на майката е любимо събитие в целия свят. И въпреки че традициите и обичаите на този празник имат свои собствени национални особености, във всяка страна се смята, че в този ден е важно да дадем на майката специални признаци на внимание, любов и благодарност. В повечето култури такъв знак е специален букет за майката.

Източник: https://flowersdeliverybg.com