Внимавайте с пиратките по празниците

От полицията предупреждават за солени глоби при нарушаване на закона за употребата им.

Внимавайте с пиратките по празниците

Във връзка с наближаващите Коледни и Новогодишни празници, Областна дирекция на МВР - Добрич апелира към гражданите да бъдат много внимателни при закупуването и употребата на пиротехника.

 

По Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и Наредбите на общините, е забранена продажбата и употребата на такива изделия на лица под 18- годишна възраст. 

 

Същият нормативен акт забранява употребата на пиратки в превозни средства, освен ако не са предназначени точно за тях, в близост до лесно запалими материали, както и в районите на здравни, лечебни, учебни заведения, социални домове, храмове, манастири и в закрити помещения, с изключение на някои фойерверки.

 

При употребата на пиротехнически изделия е абсолютно задължително да се изпълняват указанията, дадени в инструкцията на производителя и при неизяснени обстоятелства следва да се обърнете към търговеца на изделието. Неправилната им употреба може да доведе до сериозни увреждания и травми.  

 

Закупуването на пиротехнически изделия следва да се извършва само от лицензирани магазини, за да се предпазите от некачествени продукти. Те трябва да се съхраняват и продават само в здрава опаковка, придружени с инструкция на български език. Глобите за нарушения са в размер до 2000 лв.