Тошевци почетоха своя патрон с венци и цветя

Градът носи името на генерала от 1942-ра година. Мотивът е, че командвал Трета българска армия в епичните боеве в Добруджа през 1916 г.

Тошевци почетоха своя патрон с венци и цветя

На 18 декември се навършват 152 години от рождението ген. Стефан Тошев. По този повод днес, в навечерието на датата,  пред паметника на бележития български  военен бяха поднесени цветя и венци от Общинската управа и граждани на Генерал Тошево.

 

Стефан Тошев е роден на 18-ти декември 1859 г. в Стара Загора. Участва в Сръбско-българската война. Служи във Видин. От там е назначен за командир на 11-ти пехотен сливенски полк.

 

През 1887 г. е произведен в чин майор. По-късно е назначен за командир на 7-ми пехотен преславски полк и 8-ми пехотен варненски приморски полк. На 2-ри август 1891 г. е повишен в чин подполковник, а на същата дата, четири години по-късно – полковник.

 

През 1899 г. е назначен за командир на Втора бригада от Втора пехотна тракийска дивизия. След това е командир на 7-ма пехотна рилска дивизия. През 1909 г. е назначен за командир на Първа пехотна софийска дивизия.

 

От септември 1915 г. до декември 1916 г.  командва Трета българска армия, която воюва против Румъния на Добруджанския фронт. Под негово ръководство става атакуването и превземането на Тутраканската крепост през септември 1916 г. Генерал Стефан Тошев се утвърждава и като военен теоретик. Умира през октомври 1924 г.


За увековечаване на паметта му в центъра на Генерал Тошево през декември 1979 г. е открит бюст-паметник, дело на скулптора Асен Попов.