160 години икона на Св.Св. Кирил и Методий и 130 години всеучилищен химн "Върви, народе възродени"

На 11 май Българската православна църква почита Светите равноапостоли Кирил и Методий.

160 години икона на Св.Св. Кирил и Методий и 130 години  всеучилищен химн "Върви, народе възродени"

За техния общ празник най-ранният запазен спомен е ръкопис от XII век. Тази дата се чества и през следващите векове като църковна прослава, а през българското възраждане се превръща и в гражданско тържество за въжделенията на българите за църковна и политическа независимост, просвещение и национално въздигане. През 1857 г. започва редовното отбелязване на празника на Светите братя Кирил и Методий в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом. Шест години по-късно 11 май се установява като църковен празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий. 



Днес 11 май се чества като църковен празник на двамата Свети братя, докато 24 май се утвърждава като празник на българската просвета и на славянската култура. Малки и големи знаят, че Светите братя Константин и Методий са създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата. Те са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за разпространяване на християнството сред славяните. Обявени са за съпокровители на Европа, заедно със Св. Бенедикт, от папа Йоан Павел II. 

Преди 160 години неизвестен зограф създава икона, изобразяваща Светите братя Кирил и Методий. Тази икона по неведоми пътища достига до град Тервел. Днес тя е заема централно място в храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“. Нейно копие е изложена в зала „Духовно наследство“ на общинския музей. Иконата неизменно присъства на всички празнични прояви на 24 май- денят на българската просвета и култура. 

Преди 120 години, на 11 май 1901 година, учителят, музикантът и композиторът Панайот Пипков написва музиката на песента "Върви, народе възродени". Музиката е написана направо, на черната дъска, след като прочита стихотворението на Стоян Михайловски, а децата запяват песента. През 1902 г. на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост песента се подема и запява от всички училища в страната. Текстът е публикуван за първи път преди 130 години в сп. „Мисъл“, кн. 9–10, 1892 г. Оригиналното заглавие е „Кирил и Методий“ с подзаглавие „Проект за български всеучилищен химн“. Под текста авторът, подписан като Ст. Михайловский, подава датировка „Руссе, 1892 Априлий 15“.