5 години „на топло” за 33-годишен, причинил смърт на пътя

Той карал пиян, без книжка, заради рецидив и условна присъда за алкохол.

 5 години „на топло” за 33-годишен, причинил смърт на пътя

5 години ефективно ще лежи 32-годишния Слави от Равнец, Тошевско, причинил смъртта на  33-годишен мъж от София. Наказанието ще бъде изтърпяно при първоначален строг режим в затворническо общежитие от закрит тип. Преди това ще изтърпи отложено наказание 3 месеца лишаване от свобода по присъда на Районен съд.




Пресцентърът на съда уточнява, че в първото заседание по делото съпругата, малолетното дете и родителите на пострадалия са конституирани като частни обвинители. Те имат право да претендират за обезщетение за неимуществени вреди.


По делото е установено, че на 3-ти декември 2010 г. сутринта, след употреба на алкохол, Слави и негов съселянин, собственик на „Опел Вектра”, поели към Ген. Тошево с автомобила.


Тогава приключвал ремонтът на пътя Добрич – Тошево, и по него била въведена временна организация за движение с максимално разрешена скорост 40 км в час. Работници на „Пътно строителство” АД и на „Пътприбор” ООД измервали равнинността на пътя. Настилката била хлъзгава, а видимостта намалена на 200 – 210 метра.


Слави управлявал колата с висока скорост, което притеснило спътника му и той направил няколко забележки. Те приближили със скорост 98,89 км в час спрените пред тях „Форд Транзит Конект”, „Форд Транзит” и „Деу Тико”. Въпреки взетите мерки за сигнализация, Слави не ги видял. Той минал покрай „Деу Тико”, ударил „Форд Транзит” в задната му лява част.

 

После блъснал планограф и ударил 33-годишния служител на „Пътприбор”. От сблъсъка, младият мъж се претърколил върху „Опела”, изхвърчал на 15-20 м и паднал на банкета. Колата на подсъдимия продължила движението си и  блъснала другия „Форд”. „Опелът” се завъртял и спрял в канавката от другата страна на пътя.


33-годишният пострадал бил отведен с линейка в болницата в Добрич, където починал.
На Слави била направена кръвна проба, която показала концентрация в кръвта 2,13 на хиляда, т.е. той е бил със средна степен на алкохолно опиянение.


Освен това, е извършил деянието в изпитателния срок на условна присъда от 2008 г. за управление на автомобил с алкохол в кръвта. Той е на 33 години, има начално образование, семеен е, безработен, не притежава свидетелство за управление на автомобил.