Изложбата „Изкуствата на Тибет“ гостува на Историческия музей в Генерал Тошево

На 14 май, когато се чества Нощта на музеите, в Историческия музей в град Генерал Тошево, беше официално открита изложбата „Изкуствата на Тибет“.

Изложбата „Изкуствата на Тибет“ гостува на Историческия музей в Генерал Тошево

Гостуващата експозиция на Исторически музей, град Димитровград включва над 100 предмети, свързани с религията, културата и бита на Тибет. Изложбата предизвика много сериозен интерес сред жителите и гостите на града, а най-радостни бяха децата, които се насладиха на уникални маски на демони.  



Едни от най-интересните експонати, които бяха представени в музея, показват религията на Тибет. Култова пагода-ступа, инкрустирана в миналото с тюркоази, корали, ахати и други скъпоценни камъни, е служила за съхранение на мощите на монасите в будистките манастири. Предметът, с височина един метър, е обвит в шарфове от 5 цвята - жълт, зелен, червен, бял и син, които символизират петте вида мъдрост на Буда. „Колелото на Дхарма“, изработвано от бронз, символизира безкрайния кръговрат на живота и представлява композиция от три фигури. В средата е колелото, а от двете му страни са разположени животни. То е поставяно на покривите на манастирските сгради и мемориалните аркади.

Внушителни музикални инструменти – тончин, с височина 3 метра, използвани в будистките ритуали, издават специфичен звук на ревящ слон. За да натрупат милостиня и благочестиви факти за своя следващ живот, тибетците въртят молитвения тубус.

Мистиката на Изтока намира отражение в маските на демони и пазители на богатства, символ на тибетския будизъм. Представени са и т.нар. ленти сутра, които и сега са задължителен елемент от декора на будистките манастири.

Интерес представляват т.нар. танки. Танка е будистка религиозна живопис върху памучно платно с естествени бои и 24-каратово злато, създадена от монаси в състояние на медитация и молитви. Тя пресъздава главно обичаите на обществото и засяга различни сюжети, основно религиозни. Всички религиозни предмети носят дълбоко сакрален смисъл. Те са образи на просветлението, които имат силата да пробудят човешкия дух.

Изложбата включва още битови предмети и облекло. В интериора на тибетския дом неизменно присъства т.нар. чема – кутия за съхранение на ечемик. Типични дрехи на фермери, както и женски носии от миналото на тибетското общество, показва йерархията през отдавна отминалите времена. Експозицията представя и ювелирното изкуство на старите тибетски майстори на бижута.

Гостуващата изложба ще може да бъде разгледана от посетителите до 31 юли 2022 г. Директорът на музея, Цветелина Христова изказва благодарности на Антоанета Станчева – директор на ИМ-Димитровград за предоставената изложба и на колегите от РИМ-Добрич за подреждането и.