Компенсации за бизнеса: 80% от повишението на цената на тока над сумата от 200 лв. за мегаватчас

Правителството представи компенсации за месец май за високите цени на електроенергията и газа.

Компенсации за бизнеса: 80% от повишението на цената на тока над сумата от 200 лв. за мегаватчас

Те ще бъдат 80% от повишението на цената на тока над сумата от 200 лв. за мегаватчас.



Относно природния газ кабинетът планира пълния размер на компенсацията от април плюс 100% от повишението на цената за май. Това стана ясно на брифинг на управляващите след срещата им с работодателски и синдикални организации.

"Под от 200 лева и всичко над 200 лева на мегават да бъде компенсирано с 80% от държавата. Това дава възможност българският бизнес да няма притеснения за май и за юни", каза премиерът Кирил Петков.

Схемата, която е договорена на днешната среща с бизнеса, се различава от тази, която анонсира снощи премиерът Кирил Петков, защото става въпрос за цена на тока, която ще се компенсира над 200 лв. и с 80% от държавата. А това, което бе обявено, бе 225 към 85%.

"Досега беше 185,59 и се повишава на 200 лева. Начинът на изплащане на компенсацията - 80 процента от ръста над 200 лева без таван се изплаща директно като компенсация към бизнеса, 20 процента над тази цифра се изплаща към бизнеса. За газ традиционната структура е цялото повишение на цената април спрямо май плюс цялата компенсация за април, тоест цената за месец май няма да е по-висока в крайна сметка от тази за месец април", заяви министърът на енергетиката Александър Николов.

За природният газ той обясни: 

"За газ компенсационната структура е: цялото повишение на цената на април спрямо май, плюс цялата компенсация за април. Т.е. цената за месец май няма да е по-висока в крайна сметка от тази за месец април.

Премиерът Петков разговаря с работодателите и договори спешни законодателни промени, така че от юли да действа дългосрочен механизъм за определяне и изплащане на компенсации за ток и газ.

В рамките на днешния разговор са обсъждани и доставките на втечнен газ от САЩ, както и на азерския газ, който от 1 юли трябва да потече в пълен обем към странатани.

Премиерът Кирил Петков обяви:

"Фактът, че азерският газ ще потече в пълните си количества от 1 юли, независимо кога се завършва гръцката връзка, което беше огромен успех и доказа, че реално отказът ни от тези количества бил липса на желание за преговори или нещо друго, но не е било от това, че е нямало капацитет този газ да бъде вкаран".

Бизнесът заяви, че засега отлага протеста, който планираше за тази сряда - 18 май, но остава в протестна готовност, докато, цитирам, правителството започне да изпълнява поетите ангажименти.

Председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев обясни:

"След днешните разговори датата не е 18-и. Ние оставаме обаче в готовност, в случай че поетите днес от страна на правителството ангажименти не бъдат изпълнени, да го проведем и ще бъде в цялата страна".

"Мерките, които правителството обеща да продължат за месеците май и юни с изричната уговорка, че ще имаме дългосрочно трайно и устойчиво решение от 1 юли насетне, ние можем да успокоим всички български предприемачи, всички работещи хора в България", добави Добри Митрев.

Дали ще протестират превозвачите и пътните строители ще стане ясно утре, след друга среща с премиера. Засега остава протестът на обществения транспорт в София.