Първата областна изложба на шевици планират в с. Крушари

В Читалището на с. Крушари са си поставили сериозно предизвикателство - да създадат първата Областна картинна галерия от шевици. За целта те организират Дарителска кампания, която стартира от днес. Чрез нея ще се събират български шевици – карета, покривки и всякакви други нашивки, извезани с огромна любов и търпение от нашите баби и майки.

Първата областна изложба на шевици планират в с. Крушари

Кампанията цели да опази материалното фолклорно наследство, излязло изпод ръцете на добруджанката и  да предаде красотата на българския ръкотворен труд. Всеки може да стане част от нея, като дари забравените в скринове и сандъци съкровища.



Идеята тръгва от един общински проект, елемент от който са били „Пътуващи шевици“, събрани от дами, част от самодейните състави на Читалището. В рамките на проекта е направена изложба, но след това експонатите са били върнати на собствениците си, защото за всеки от тях това са били скъпи спомени.


 

 

 

Вече има обаждания и съобщения от хора, дори далечни от нашия край,  изявили желание да дарят цели автентични носии, както и други ръчно изработени и уникални произведения.  Това сподели за Добрич онлайн инициаторката на изложбата Димитрина Петрова.  Всяка кърпичка, каренце или друго забравено „съкровище“ ще бъде прието с радост. Организаторите обещават да го съхранят и да го популяризират, така че то да не изчезне във времето.

Няма краен срок за изпращане на дарения. Те ще бъдат приемани постоянно и от всички региони в Читалището в с. Крушари. От там се надяват да имат поне 20  експоната до 5-ти юни, за да могат да бъдат изложени  за Празника на гърнетата.