Община Крушари кани всички на вкусни гозби

За дванадесети път Община Крушари организира своя уникален Празник на гърнетата. Той вече е като запазена марка за региона. Тази година кулинарното събитие ще се проведе на 11 юни.

Община Крушари кани всички на вкусни гозби

Празникът има богата история. Преди 14 години в най-малкото село на Общината, с. Зимница, се събират жени от няколко села, които са донесли или са приготвили на място типични ястия, запазени от техните баби. Гости на това импровизирано събиране са Николай И Галина Панайотови от гр. Варна. Усетили местното гостоприемство и опитвайки вкусните гозби, у тях възниква идеята да съхранят уникалността на местната кухня.




Постепенно "географията" на празника се разширява и следват издания в Телериг, Корите, Александрийската гора и Крушари. Увеличава се и времето на провеждане, тъй като се включват и много фолклорни и танцови групи.


Това е истинска наслада за любителите на вкусната храна. Постни манджи си съперничат със задушен заек в гювеч, копривената чорба - с пълнено пиле с булгур и сини сливи. Припомнят ни ястия незаслужено забравени във времето, като козя пастърма, "дедичко" и "бабичка", съхнали под стряхата през зимата. Към всичко това ще ви предложат и по глътка отлежало вино или ракия. И , за да е пълно удоволствито, има и десерти - сиропираните  сладкиши на къщовниците от Телериг,  Ефрейтор Бакалово и дамите от читалище "Мевляна".


Има и жури, което трябва  отличи най-добрите, но домакините доста затрудняват работата му.

Всяка година на трапезата се включват нови ястия и винаги е по-цветно и по-вкусно.