25 май е Международен ден на безследно изчезналите деца

Отбелязва се от 2003 година предимно в страните от Европейския съюз по инициатива на Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата жертви на сексуално насилие.


25 май е Международен ден на безследно изчезналите деца

Главната цел на Международния ден на изчезналите деца е да насърчи хората да мислят за всички деца, които се водят изчезнали в Европа и по света, както и да разпространява посланието на надежда и солидарност на международно ниво към родителите, които нямат известие за своите деца, не знаят къде се намират или какво е станало с тях.


През юли 2006 година Европейската комисия предложи да резервира един общ телефонен номер за съобщаване за изчезнали деца (116000) и друг такъв номер — за приемане на повиквания от деца, които се нуждаят от помощ (116111).

От 2007 г. Европейската комисия резервира номер 116000 като общ номер за гореща телефонна линия за съобщаване за изчезнали деца на цялата територия на EС и призова държавите-членки да извършат необходимата подготовка и да го приведат в действие.

Въвеждането на номер 116000 навсякъде в Европа би направило по-лесни и по-ефективни кампаниите за търсене на изчезнали лица и международното сътрудничество.

Източник: plevenzapleven.bg