С протестно събиране на пешеходна пътека в Дуранкулак продължават действията в защита на Районния съд в Каварна

Утре (петък 27 май) от 7.30 часа жители на Шабла и Каварна, както и на селата от двете общини ще протестират срещу закриването на Районния съд в Каварна и обединението му с Балчик.

С протестно събиране на пешеходна пътека в Дуранкулак продължават действията в защита на Районния съд в Каварна

Това ще се случи в  с. Дуранкулак, на пешеходна пътека, която е на изхода на селото в посока ГКПП-то.



Това съобщи за Добрич онлайн бившият кмет на Каварна г-н Цонко Цонев. „ Ще се съберем за час под наслов "Обществено обсъждане на пешеходната пътека на Дуранкулак" , за да дебатираме какви са мотивите да бъде закрит работещ съд и да затрудниш работата на правосъдната система в региона. Както и решим как да противодействваме на това решение.“

В Каварна вече има приета декларация от Общинския съвет с пълно мнозинство против закриването на районния съд и преместването му в Балчик. Тя ще бъде изпратена във Висшия съдебен съвет. 

 В Шабла и Каварна продължава събирането на подписка, като до момента вече има много подписи в защита на районния съд.

„Подписката върви много добре, заяви г-н Цонев. Оставили сме я до 5-6 юни после ще бъде изпратена също във Висшия съдебен съвет. Подписите в защита на районния съд в Каварна се събират на няколко места в Каварна, но основно в бар Арт клуб, който се намира до сградата на кметството на морския град. А в Шабла - в сградата на Общината, припомни събеседникът ми.

Очаква се позицията на добричката адвокатска колегия, които днес имат заседание. 

Припомняме, че активни граждани, сред които и г-н Цонев, предприеха действия, организирайки подписка, която стартира миналата неделя в Каварнаа и Шабла. Защо се стигна до там, връща събитията назад бившият кмет на морския град Цонко Цонев в интервю за Добрич онлайн:„Никой не очакваше, че преди десетина дни съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изненадващо предложи каварненския районен съд за закриване и преместване в съд Балчик. Нашият съд обслужва Каварна и Шабла и когато се закрие съдът, съответно се закрива пробационната служба, прокуратурата, съдиите по вписването, съдебно-изпълнителната служба. Всичко. Всички системи на правораздаването и правосъдието се закриват и Каварна се връща 30 години назад, когато пак ходихме в Балчик“, категоричен е той.