И в района на Тервел ще проучват за шистов газ

Проучването и добива на шистов газ могат да имат вредно влияние върху околната среда, предупреждават от Община Тервел.

И в района на Тервел ще проучват за шистов газ
Община Тервел е информирана за Решение 427 от 16 юни тази година на Министерски Съвет, с което се дава право на „Шеврон България Експлорейшън енд Продъкшън” ЕООД да търси и проучва шистов газ на територията на области Шумен, Добрич, Разград, Силистра и Варна.
 
Проучването на шистовия газ не се различава съществено в технологично отношение от добива му, т.е. и в двата случая може да има вредно влияние върху околната среда, съобщава сайтът на Община Тервел, на който е публикувана информация за тази технология.
 
Експлоатацията на находищата изисква огромно влагане на ценни водни ресурси – за добива на газ в един кладенец се употребяват около 19 милиона литра вода. В един сондаж се влагат приблизително 82 тона химикали, равняващи се на 500 – 700 химикали от различно естество. Това само по себе си свидетелства за сериозния риск от дългосрочно замърсяване на подпочвените води. Някои от доказано използваните химикали са канцерогенни – такива са например бензол, акриламид, формалдехид, нафталин, както и стотици други киселини, не канцерогенни, но достатъчно опасни и вредни. Метанолът също е широко използван в хидравличните технологии и е опасен замърсител, както и етиленгликолът, хлороводородът (т.е. солна киселина), формалдехидът, а евентуалното замърсяване, следователно хронично излагане на действието на ксилол, толуол, етилбензол и подобни химикали може да доведе до увреждания на централната нервна система, бъбреците, черния дроб и дихателните пътища.
 
Добивът на шистов газ е забранен във Франция, Канада, ЮАР, Англия и в някои части на САЩ, отбелязват още от Община Тервел.
 
Експлоатирането на шистовият газ обаче е по-рентабилно от петрола, най-вече защото находищата са сухоземни и себестойността е по-ниска, допълват още от Община Тервел.