Добрич ще се поклони пред подвига на кап. Димитър Списаревски

На днешния ден, преди 68 години, геройски отдаде своя живот за родината роденият в Добрич Димитър Списаревски. С поклонение и поднасяне на цветя на паметната му плоча ще бъде почетена саможертвата на летеца.

Добрич ще се поклони пред подвига на кап. Димитър Списаревски

Димитър Списаревски е български летец-изтребител. Той загива при първия си боен полет, след като сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран, по време на бомбардировките на София през Втората световна война.

Димитър Списаревски е роден в Добрич на 19 юли 1916 г.

След Ньойския договор от 1919 г., градът остава в териториите, предадени на Румъния. Поради нетърпимостта на бащата към румънската окупация, семейството на Списаревски последователно се мести в Лом, Белоградчик и София.

 

На 20 декември 1943 г. армада американски бомбардировачи Б-24 Либърейтър се насочва да бомбардира за пореден път София. Димитър Списаревски е един от изтребителите на бойно дежурство на летище Божурище.

Самолетът на Списаревски не успява да стартира, затова той излита с резервна машина, със закъснение след другите. Това е първият му въздушен бой. Когато достига до бомбардировачите, въздушният бой вече е започнал.

 

Списаревски се измъква от два американски изтребителя, насочва към група от 16 Либърейтъра и без да спре стрелбата се блъска във водаческата машина.

 

Бомбардировачът е разцепен във въздуха, спасява се само опашният стрелец, който е изхвърлен заедно с картечниците от ударната вълна. Самолетът на Списаревски пада на височините над село Пасарел, Софийско. Тялото му е открито сред отломките. От другата страна на селото пада поразеният бомбардировач. За свалянето на един четиримоторен бомбардировач са му признати три въздушни победи.

 

Димитър Списаревски е произведен посмъртно в чин капитан.

Улица в родния му Добрич носи неговото имо.

 

На паметната плоча на героя, на сградата на НТС, днес в 11.45 часа, с поклонение и поднасяне на цветя в Добрич ще се отбележи годишнината от гибелта на Списаресвки.