Петър Петров: Дезинфекционна Станция БГ притежава комбинирана техника за комари, кърлежи и бълхи с голяма ефективност

Със затопляне на времето и увеличаване на влажността, опасността от ухапване от кърлежи става все по-голяма. По този повод се свързахме с управителя на една от специализираните фирми за дезакаризация в града – Петър Петров. С него разговаряме за обработките на тревните площи, как и кога се извършва, както и за обработката против комари, гризачи и други неприятели.

Петър Петров: Дезинфекционна Станция БГ притежава комбинирана техника за комари, кърлежи и бълхи с голяма ефективност


Дезинфекционна Станция БГ е най-новата фирма за борба с вредителите, която отвори врати в Добрич. Тя се намира на ул. „Цар Петър” №2 и предлага всякакъв видове обработка на частни дворове, домове, междублокови пространства и помещения. Фирмата обслужва клиенти в цялата страна и работи с над 30 общини. 

В сезона на кърлежите, започнахте ли обработка на тревните площи и ефективно ли е пръскането?

Започнахме обработката на площи в областта и препаратите са доста ефективни, но трябва да се спазват определени условия. Сутрин между 7,00 и 9,00 часа е най-добре да се пръска, понеже, когато стане много топло, кърлежът се крие ниско в тревата. При по-хладни условия паразитът се изкачва по тревата и чака жертвата, в която да се впие. При много студено време, кърлежите също не са активни и се крият и тогава пръскането не е ефективно.

Влажността също увеличава популацията, но когато времето е горещо и сухо, жизнените функции на кърлежа спадат, той се обезводнява и не е активен. Но пък препаратите го унищожават по-бързо. Затова трябва да избираме най-подходящото време за дезинсекция, а това е трудно да се съчетаят всички най-благоприятни условия за обработка на площите. Освен това важно за успешната борба с паразитите е окосяването на тревата. При висока растителност пръскането не е толкова ефективно и остатъчното действие на препарата не е дълго. До момента сме обработили общински и частни терени, детски градини и училища, с които имаме договорени отношения. Хубавото е, че повечето залагат по минимум две обработки на детските и обществените терени. 


Относно комарите, възможна ли е някаква превенция?

Да, възможна е. Имаме възложени четири обработки и към момента наблягаме на заблатените места и езера, където се развъждат т.нар. биотопи. Проблемът е, че има жилища с течове в мазетата, където също се завъждат комари, а една такава изба може да зарази половин квартал. Годишните обработки започват през юни, юли или август, в зависимост от обстановката и метеорологичните условия. Сега е безпредметно да се извършва такава обработка, поради слаба популация на възрастните комари или по друг начин казано, унищожаване на инсектите, които летят във въздуха ще се извърши, когато настъпи техният период за третиране.

Ясно е, че комари ще има, независимо от вашите усилия да се справите с рояците. Как могат хората да се предпазят, има ли ефикасни препарати и къде да ги намерят?

Има най-различни репеленти в аптеките, които могат да се използват. Но в нашата на Дезинфекционна станция има няколко вида ефикасен доказан препарат, който с една опаковка могат да се намажат по откритите части на тялото до трима души. Освен това този репелент се използва за деца и е траен. Образува т.нар. филм върху повърхността на кожата и не прониква в нея. 

Наблюдава ли се проблем с гризачите?

Тази зима имаше много гризачи, но след правилно и стриктно извършване на обработките намаляха. Сега хлебарките, бълхите и дървениците са на ход. Хората трябва да внимават какво внасят в домовете си. Често хлебарки и дървеници постъпват със стоки, пакетирани в кашони. Там колониите се размножават. Друг начин за предпазване е да се уплътнят тръбите на канализацията, а на прозорците в мазетата трябва да има решетки, за да не влизат улични котки, които ги пренасят. 

Вие как действате, когато се струпа спешна обработка в няколко общини, освен това имате и постоянни обекти, които поддържате?

При нас работят 8 души, но когато има много работа, използваме колеги и техника от съседни райони. Улеснението е това, че Дезинфекционна Станция БГ притежава няколко нови машини за обработка на комари, както и комбинирана техника за комари, кърлежи и бълхи. Тя е с голяма производителност и ефективност. Разпределяме и плануваме заявките по график и следим за тяхното навременно изпълнение.