Гулиелмо Маркони патентова радиото на 2 юни

На 2 юни 1896 г. италианският инженер Гулиелмо Маркони патентова безжична телеграфна система, получила впоследствие широка популярност под названието “радио”.

Гулиелмо Маркони патентова радиото на 2 юни

Той е роден в Болоня през 1874 г. в семейството на виден земевладелец. Майка му пък е внучка на основателя на известната ирландска компания за производство на уиски “Джеймисън енд сънс”.  



През 1896 г. Маркони успява да изпрати радиосигнали на разстояние от 300 м до 6 км в равнините на Солсбъри, Англия, за което получава и британски патент №12039. На следващата година той значително подобрява системата си и през юли 1897 г. създава в Лондон компанията "Маркони уайърлес телеграф къмпъни”. Той основава и първата в света “безжична” фабрика в Англия, през 1898 г. 

През 1901 г. Маркони успява да предаде радиосигнал през океана, което поставя началото на нова ера в безжичните технологии. От 1903 г. компанията му осъществява редовни трансатлантически радиовръзки. През 1909 г. постиженията му са признати от Нобеловия комитет и той получава приз за постиженията си във физиката, поделен с Карл Фердинанд Браун.

По време на Първата световна война Маркони отговаря за безжичните съобщения на Италия и разработва тайни трансмисии на къси вълни. През 1923 г. физикът подрива репутацията си, като влиза в редовете на фашистката партия, а Мусолини го прави президент на Италианската академия на науките.