Ръст на приходите в НАП с над 1 млрд. лв.

До 31 май приходната агенция събра с над 1 милиард повече данъци и осигуровки в сравнение с 2021 г.

Ръст на приходите в НАП с над 1 млрд. лв.

Над 11,9 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите към 31 май 2022 година, което е с 1,1 млрд. лв. повече спрямо същия период на миналата година, сочат данните на НАП. 


В края на май приходите за централен бюджет са над 6,7 млрд. лева, като данъка върху доходите на физически лица е близо 1,8 млрд. лв., 819 млн. лв. е корпоративния данък и повече от 3,4 млрд. лв. ДДС. 

Приходите от осигурителни вноски към 31 май надвишават 5,1 млрд. лв. в това число над 3 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 1,3 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски и 752,1 млн. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък – 30%. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 6 на сто, а от осигурителните вноски растат устойчиво с почти 11 % спрямо същия период на миналата година, допълват от НАП.  

„За поредна година наблюдаваме устойчив ръст на доброволното деклариране и плащане от страна на бизнеса и гражданите, което много ни радва. Отличните резултати се дължат както на положителната промяна в поведението на данъкоплатците и партньорския подход на НАП спрямо тях, така и на контролните механизми, които прилагаме. Благодаря на всички служители в приходната агенция за добрата работа“, каза изпълнителният директор на НАП Румен Спецов по повод поредния рекорден ръст в приходите.