Ден на отворените врати се провежда в Добруджанския земеделски институт

По традиция днес Добруджанския земеделски институт отвори врати за фермери, бизнес партньори и учени от цялата страна, обединени от идеята за подкрепа на производството и пазарната реализация на български семена.

Ден на отворените врати се провежда в Добруджанския земеделски институт

Тазгодишното събитие преминава под наслов „Автентични сортове и иновативни технологии за устойчиво земеделие”.



На своеобразния празник на института присъстваха областният управител на Добрич Галин Господинов, кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров и неговият заместник Деян Димитров, инж. Десислава Иванова – директор на областната дирекция „Земеделие” за нашата област, представители на фирми партньори на института от Турция.

„За мен е чест днес да съм сред вас и да ви пожелая здраве, още много сортове и успехи в работата и в личен план. Искам да ви уверя, че като областен управител се гордея в вашите постижения, които са плод на няколко поколения учени от института. В резултат на техния труд са създадени над 120 български сорта, съставляващи огромен дял от сортовата структура на родното земеделие” – каза в поздравителния си адрес областния управител Галин Господинов. 

Поздравително слово отправи и кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров: „Искам да пожелая на ръководството, на всички научни работници и на служителите да продължават да бъдат стожера в българската аграрна наука, да продължават да произвеждат качествени и добри сортове в цялата България, въпреки всички трудности нека реализирате вашата продукция в цяла Европа и нека българските земеделски производители реализират и да сеят нашите качествени сортове” – каза той. 

В рамките на Деня на отворените врати се проведе оглед на полетата и сортовете, от които ще се предлагат семена за есенната сеитбена кампания – те са над 40 сорта зърнено-житни култури, 3 сорта полски фасул, един сорт и три хибрида слънчоглед, както и родителски линии за семепроизводството на четири слънчогледови хибрида.