Над 500 тона семена на зърнен-житни култури ще предложи ДЗИ за есенната кампания

„Семената, които ще предложим за тази есенна кампания по сеитбата на зърнено-житните култури, са малко над 500 тона”. Това заяви директорът на Добруджанския земеделски институт доц. д-р инж. Илия Илиев по време на Деня на отворените врати днес.

Над 500 тона семена на зърнен-житни култури ще предложи ДЗИ за есенната кампания

В демонстрационните полета днес бяха показани 25 сорта пшеници, от които 4 са нови, признати през 2020-2021 година, а 4 са още в изпитване. Представена е една алтернативна и една твърда пшеница, 10 сорта тритикале и  4 сорта ечемик. В селекцията на слънчогледа ще има 19 хибрида слънчоглед, от които 15 са експериментални.



Доц. д-р инж. Илия Илиев коментира финансовото и кадровото състояние на института към момента. „Миналата година нашият институт беше в до някаква степен по-тежко финансово състояние поради намаления бюджет от Селскостопанската академия, от друга страна 2020 година беше сушава и ние произведохме наполовина реколта, съответно продадохме по-малко количество. Приходите от собствена продукция са 4/5 от изразходваните средства през годината. Малко след миналогодишния ден на отворените врати проведохме една чудесна жътва, прибрахме една добра реколта изцяло от наши сортове. Успяхме да закупим няколко единици стопански инвентар и автобус” – каза той и допълни, че през изминалата година в института са започнали работа работа трима нови бакалаври, които се обучават в магистърски програми. „Показваме им отделни страни на чара на аграрната наука в нашия институт. Надяваме се до края на годината да завършат и да кандидатстват по докторски програми. Имаме трима нови докторанти, в момента имаме 5 млади дами – магистри, които са по майчинство” – каза още той.