От днес пчеларите подават заявления за плащане

Всички бенефициери, сключили договор с Държавен фонд „Земеделие“ по мерките от Националната програма по пчеларство (НПП) от прием 2022 г., могат да подават заявления за плащане от 13 юни 2022 г.

От днес пчеларите подават заявления за плащане

Отчитанетгрупио на дейностите, насочени към сдружения,  и организации на производители на пчелен мед, ще се извършва в централно управление на ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция, ул. „Гусла“ № 3. По всички останали мерки заявления за плащане се подават в областните дирекции на ДФ „Земеделие“.


За всяка от посочените в договора дейности от мерките на НПП може да бъде подадено отделно заявление за плащане. Важно изискване е кандидатът да има валидна регистрация като земеделски стопанин в регистъра на земеделските стопани на МЗм, да е подал актуална информация за пчелините и броя на пчелните семейства в регистъра на пчелините, воден от БАБХ, да няма задължения към държавния бюджет и да не е осъждан.

Кандидатите могат да изтеглят образец на заявлението за плащане от интернет страницата на ДФ „Земеделие“.

Припомняме, че по Националната програма по пчеларство за 2022 г. са одобрени 2 267 кандидати за подпомагане, като договорираната финансова помощ е в размер на 9 102 472 лв.