Ползваме едва една трета от капацитета на цветните контейнери

Нов договор за разделно сметосъбиране ще сключи общината с ЕКОПАК. Съветниците на Добрич поспориха само относно срока му.

Ползваме едва една трета от капацитета на цветните контейнери

Първият договор на общината за организиране на система за разделно събиране на отпадъци от опаковки е сключен с „ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ” АД на 14-ти юни 2007 г. и изтича в края на тази. От дружеството за оползотворяване на отпадъци е постъпило ново предложение за договор. Кметът, като вносител, предложи новото споразумение да се сключи за 3 години, т.е. до 31-ви декември 2014-та.



Опозицията реагира, че докладната не е подкрепена от анализ на дейността на фирмата. Арх. Емилия Добрева от групата съветници на БСП излезе с предложение новият договор да се сключи не за три, а за една година. Тъй щото, ако друга фирма прояви интерес към тази дейност, общината да има възможност за преценка и избор.


Детелина Николова заяви, че анализ се извършва ежегодно. И въпреки, че населението в Добрич намалява, отпадъците се покачват: „Между 27 и над 30 тона годишно депонираме на сметището”. ЕКОПАК извършва разделното сметосъбиране за своя сметка. Местата на контейнерите им са подбрани след анализ, но фактите говорят, че не ги използваме целесъобразно. Обемистите опаковки следва да се смачкат, за да има място за всички отпадъци.