Енергиен проект в психодиспансера за половин милион лева

Предвижда се цялостен ремонт на сградата, който ще доведе до икономии на енергията с две трети. Общинските съветници на Добрич приеха това да се случи с т.нар. ЕСКО договор.

Енергиен проект в психодиспансера за половин милион лева

Състоянието на сградата на Центъра за психично здраве „д-р Петър Станчев” е крайно незадоволително по отношение на енергийните показатели и общите експлоатационни характеристики, се казва в докладната записка, внесена на редовната сесия на ОбС – Добрич. Тя е построена през 1979 г. и досега е търпяла само частични ремонти.



Напълно са амортизирани дограмата, отоплителната и електрическата инсталация. Липсва ефективна топлоизолация, което води до нерентабилен разход на енергия за постигане на температурните показатели. При изпълнение на енергоспестяващите мерки, базирани на предварителен енергиен одит, енергията ще бъде спестена с две трети, спрямо сегашните разходи.

 

По предварителна експертна оценка, реализирането на проект за подобряване на енергийната ефективност на сградата ще струва до 495 000 лв. с ДДС. Центърът не може да осигури средства в този размер за една година, затова се налага да се сключи договор с гарантиран резултат, популярен още като ЕСКО договор. „Сумите по кредита ще се изплащат от икономиите, които дружеството ще реализира след изпълнението на проекта”, съобщи кметът Детелина Николова.


Арх. Емилия Добрева – общински съветник от БСП заяви, че липсва анализ към докладната записка като мотив за внасянето й. Тя поясни, че дружеството ще ползва и други собствени средства, освен икономиите, за погасяване на кредита.


Атанас Атанасов от „Атака” предложи договорът да се сключи за 7, а не за 5 години, за да бъде облекчено общинското дружество при връщането на парите. Николова обаче отговори, че одитът на сградата показвал възвръщаемост 5 години. Тя уточни, че средствата няма да бъдат залагани в бюджета на общината, а дружеството ще планира възстановяването на инвестициите за следващите 5 години.