Изложба на Христо Явашев - Кристо ще гостува в Художествена галерия - Добрич

С изложба от 55 творби, Художествена галерия - Добрич отдава почит към живота и творчеството на световнопризнатия артист с български произход Христо Явашев. В две от залите на галерията, благодарение на "Американска фондация за България", ще бъдат експонирани част от големите проекти на Кристо и съпругата му Жан-Клод, спътница в живота и съавтор в множество общи проекти от 1958 г.

Изложба на Христо Явашев - Кристо ще гостува в Художествена галерия - Добрич

 





Изложбата  е със заглавие „Христо Явашев, почит към неговия живот и художествени проекти“ и започва да пътува из България от Добрич, родния град на Дико Михов, съосновател и първи президент на АФБ. Тя се случва в седмицата, в която се отбелязват 87 години от рожднието на големия творец.

Колекцията  е събирана в продължение на повече от десет години, като оригиналните работи са придобивани на вторичния пазар за изкуство. Тя представя разнообразие от проекти на Кристо и Жан Клод с повече от една работа, като едновременно показва творби, с които художниците са финансирали своите скъпи начинания. Това са оригинални офсетови цветни литографии, които често са публикувани в ограничени тиражи или пък са отпечатани на специална копринена или лята ръчно хартия. В колекцията са събрани тематично и хронологично проектите, като се започне от серията „Ранни творби“ (1958-1969) и се премине през „Опакован бряг“, Австралия (1969), „Завеса на Долината“, Колорадо (1970-72), „Опакованият Райхстаг“ (1971-95), „Опакованият мост Понт Ньоф“ (1975-85), „Опаковани пътеки“, Канзас сити (1977), „Мастаба“ в Абу Даби (1979), „Чадърите“ (1991), проект, осъществен в САЩ – в жълто и в Япония – в синьо, „Над реката“, проект за река Арканзас (1993), „Опаковани дървета“, Швейцария, (1997-98), проект „Стената“ (1999) и последния във фонда на АФБ проект „Портите на Ню Йорк“ от 2003 година.
 Откриването на изложбата е на 16. 06 (четвъртък), от 18:00ч.


 









 




  •