Днес е световният ден на безвъзмездното кръводаряване

Mеждународният ден на кръводаряването е обявен от ООН.

Днес е световният ден на безвъзмездното кръводаряване

Инициатори са Световната здравна организация, Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец и Международното дружество за кръвопреливане и се отбелязва от 2004 година.


Световният ден на доброволния кръводарител има за цел да популяризира значението на доброволното кръводаряване и да отдаде дължимото на даряването на кръв от безвъзмездни кръводарители, които ежедневно спасяват живота на хиляди нуждаещи се хора.

Денят се отбелязва в цял свят вече 11-а поредна година на 14 юни – рожденият ден на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, откривател на системата за класификация на кръвните групи "АВО".

Интересен факт е, че в световен мащаб най-разпространена е 0+ кръвна група /38%/, а най-рядка е АB- /1%/. В България най-разпространена е група А /44%/, следвана от 0 /32%/, B /15%/ и AB /8%/.

България е на едно от последните места по брой на кръводарители в Европа. Едва ¼ от кръводарителите у нас са доброволни, а останалото необходимо количество кръв се осигурява чрез платени донори. 

Оказва се, че ако към днешна дата 62 държави задоволяват над 99.9% от нуждите си от кръв посредством доброволното кръводаряване, то у нас този процент все още е по-малко от 25.