Постоянен арест за петима добричлии за трафик на жени в Германия

Варненският окръжен съд определи най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“ за петима мъже от Добрич, разследвани за участие в престъпна група, организирала трафика на жени, склонявани да проституират в Германия.

Постоянен арест за петима добричлии за трафик на жени в Германия

Димитър Дим. (48г.), Евгени Анг.(29г.) , Милен Алекс.(32г.), Метин Исм.(36г.) и Румен Бек.(28г.) са обвиняеми по досъдебно производство на Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура Варна. В хода на следствените действия, които продължават вече 9 месеца е уточнено, че престъпната организация е започнала да действа от февруари 2007 година до януари тази година. Със сигурност е установен трафикът на една от жертвите, принуждавана да проституира в Германия.


Предстои разпитът и на други лица, пострадали от престъпнатата дейност на групата. Петимата са били в чужбина и едва след завръщането им в България са привлечени като обвиняеми лица по това разследване. За да определи най-тежката мярка „задържане под стража“ днес Варненският окръжен съд се съобрази с многобройните гласни, писмени и други доказателства, които обосновават предположението, че всеки един от обвиняемите е извършил престъпленията, за които се разследва. Мъжете са разпознати от жертвата. Събрани са други свидетелски показания. Налични са справки за парични преводи от Германия към България.

Въпреки чистото съдебно минало на по-голямата част от тях те ще бъдат задържани в ареста, заради изключително високата степен на обществена опасност на престъпленията, за които законът предвижда наказание „лишаване от свобода“. Съдът прие писмени доказателства, че Милен Алекс. страда от хронично заболяване, но само назначена от органите на разследване СМЕ може да установи дали състоянието му позволява да пребивава в ареста. Ако петимата добричлии обжалват днешните определения на ВОС, ще се явят пред Варненския апелативен съд на 16 ноември от 10,00 часа.