Красимир Мецов: За тези 25 години останахме верни на принципите на Ротари

Ротари клуб – Добрич празнува своята 25-годишнина с изложба на открито в центъра на града, а на 18 юни ще се състои традиционния благотворителен бал на организацията.

Красимир Мецов: За тези 25 години останахме верни на принципите на Ротари

Днес с Красимир Мецов – президент на Ротари – Добрич, разговаряме за изминалите 25 години, за организацията като цяло и за бъдещите каузи.



Ротари клуб – Добрич вече е на 25 години, какво успяхте и какво не успяхте да постигнете за четвърт век?

Успяхме да свършим много неща, естествено два пъти повече не сме успели, имали сме желанието, но във времето се надяваме да го постигнем. 25 години е една младежка възраст, надяваме се със съзряването на клуба  в следващите 25 години, когато пристъпим в зряла възраст да се похвалим с повече успехи и да сме били полезни на обществото. Най-значимото, което успяхме да постигнем, е това, че останахме верни на принципите на Ротари. Ние сме хуманитарна организация и за нас няма значение, ние не делим хората по расов признак, по вероизповедание, за нас всички са равни и сме готови да помогнем на всеки, който има нужда и да помогнем с каквото можем. Като успех можем да отбележим и създаването на младежките ни организации Ротаракт и Интеракт – това са младежките ни клубове към Ротари Интернешънъл. Успех е, че успяхме да ги създадем, сега вече сме съсредоточени в това да ги съхраним и развием. 

Как отбелязвате празника?

Започнахме отбелязването на годишнината още вчера, защото на 14 юни 1997 година официално е учреден клуба, като законен представител на организацията. Съвместно с дистрикт Ротари България подготвихме и открихме изложбата „30 години отново Ротари в България”. Експозицията може да бъде разгледана в центъра на Добрич, в близост до х-л България. Тя включва няколко табла, които проследяват развитието на най-голямата неправителствена организацията от нейното създаване от Пол Харис през 1905 година до днес. С богат снимков материал е разказана историята на Ротари България, като ние включихме и някои от нашите по-мащабни проекти, които сме реализирали през последните 25 години. 

След двегодишно прекъсване, тази събота ще се състои и традиционния благотворителен бал на Ротари, каква е следващата кауза на ротарианците?

Да, две години нямахме възможност да осъществяваме такава инициатива заради пандемията от Ковид-19, но тази събота, на 18 юни ще проведем нашия благотворителен бал. Главната идея на тези събития е набирането на средства, с които можем да бъдем полезни, реализирайки наши проекти в общността. Продължаваме кампанията си „Да чуем всички” – това е кампания свързана със слуха. Вече реализирахме един проект през тази година. Закупихме апаратура за Отделението по неонатология към МБАЛ – Добрич за превенция и диагностика на проблеми със слуха при най-малките. Сега продължаваме кампанията с идеята да вземем апаратура, която служи за превенция, диагностика и лечение на проблеми със слуха на зрели хора. Тя отново ще бъде дарена на добричката болница. 

Какво си пожелавате за годишнината от създаването на Ротари клуб – Добрич?

Пожелавам си да бъдем по-добри и съпричастни към всичко, което се случва около нас, за да можем да си помагаме взаимно. Нека имаме възможността да осъществяваме още повече проекти и събития, полезни за обществото.