Д-р Петев: Да си баща не е лесно, но ако нямаме деца, как ще ни побелеят косите

Всяка трета неделя на месец юни е отредена на бащите, днес е техният празник. В този празничен ден се срещнахме с д-р Ивайло Петев - завеждащ отделението по акушерство и гинекология към МБАЛ Добрич. Той освен, че посреща новия живот и го предава на младите родители, е и баща на три деца.

Д-р Петев: Да си баща не е лесно, но ако нямаме деца, как ще ни побелеят косите

С него разговаряме какво е да те нарекат татко и какви са реакциите на бащите, когато за първи път вземат на ръце новороденото си бебе. 



Днес е Денят на бащата, каква според Вас е ролята му в семейството?

Ролята на бащата е да осигури своето семейство, да има едно нормално съществуване. Поне аз така виждам нещата, но за нещастие не е само да го осигури финансово, трябва да го осигури времево, да покаже на децата, че трябва да бъдат стойностни и достойни членове на обществото. Това се постига чрез личния пример и поведение. По този въпрос можем да говорим с дни, но основното за мен е това, бащата трябва дава пример на децата си какви хора трябва да станат. 

Вие сте баща на три прекрасни деца, как успявате да съчетаете служебните задължения и грижата за семейството?

Не съм убеден, че успявам абсолютно всеки път. Неведнъж съм казвал, че за мое щастие грижите за малките ги поема моята съпруга. Тя е човекът, който е доста по-ангажиран в грижата за децата ни. Със сигурност би й било по-приятно да бъда по-отдаден баща, но се опитваме и двамата да дадем максимума от себе си и се надяваме резултатите да бъдат добри. И което е най-важното, децата ни да станат добри хора. 

Трудно ли е да си баща днес?

Не мисля, че някога е било лесно. В крайна сметка да бъдеш родител не е нещо, с което някой се ражда научен. Това е нещо, на което се учиш в движение. Не е лесно, но иначе как ще ни побелеят косите, ако нямаме деца. 

Кое най-много Ви харесва в това да бъдете баща?

Труден въпрос, не мисля, че бих могъл да разгранича нещо определено. Когато видиш децата ти да успяват в своите начинания, за които си им помогнал, когато ги видиш да постъпват по правилния начин, това са нещата, които те карат да бъдеш много щастлив и да си кажеш, че в крайна сметка и ти имаш някаква заслуга за това. Но основната винаги е на децата, ролята на родителите е да ги напътстват да вървят в правилната посока и да се учат от грешките си.

В работата си всекидневно срещате доста бъдещи майки, бащите имат ли същите притеснения и въпроси като своите половинки?

Разбира се, в крайна сметка детето трябва да има двама родители. Напълно нормално е и двамата да се притесняват. При всички положения майките са доста по-отдадени като цяло, но има и някои изключително отдадени бащи. Ние живеем в луди времена, особено в последните две години, се случиха много неща, които се отразиха и на бъдещите родители - те бяха изключително притеснени. Старая се винаги да влизам в положението на бъдещите родители, те са подложени на стрес така или иначе и се опитвам да не ги обременявам с неразбирането си. 

Все по-модерно става бащите да присъстват на раждането на децата, това среща ли се в Добрич?

Да, случва се в Добрич, но до съвсем скоро достъпът до болницата беше изцяло ограничен. Сега в момента все още има някакви ограничения, но не е проблем стига те да желаят. Не бих казал обаче, че те изпитват огромно желание. Това е нещо, което всеки трябва сам да прецени за себе си. Има случаи, в които бъдещите майки не желаят съпрузите им да са с тях в този момент. Това е нещо, което двамата могат да решат. Ние не правим нещо тайно по време на раждането, не мисля, че мен или някои от колегите ни притеснява какви медицински дейности извършваме, така че да трябва да ги крием. Не мисля, че бащите да присъстват по време на раждане е нещо много популярно в нашия град. 

Каква е емоцията на бащите, когато за първи път гушнат детето си, помните ли каква беше Вашата?

Чувството да вземеш на ръце новороденото си бебе не може да се опише с думи. Всеки един реагира по различен начин външно, но съм сигурен, че вътрешно всички са толкова щастливи, че всичко е наред и са малко притеснени какво ще се случва от тук нататък. Това са нормалните притеснения на всеки един родител. Аз не съм по-различен от всички хора, щастлив бях, щастлив, че всичко е минало, че всичко е наред. След първото дете разбираш, че това е само началото и че лесното е докато се роди, после започва трудното. Но това са неща, които ги разбираш после и това, което са казали старите хора - "Малко бебе, малък проблем", е напълно вярно. Човек не може да ги разбере истински, докато не го изпита.

Какво е Вашето пожелание в този ден?

Да бъдат щастливи и да се радват на децата си.