Директорите сами ще решават за сформирането на предучилищните групи в училищата

Продължаваме да смятаме, че реформата в предучилищното образование трябва да се случи, но на този етап ще се съобразим с желанието на родителите и няма да предприемаме действия”, заяви пред журналисти кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Директорите сами ще решават за сформирането на предучилищните групи в училищата

Той коментира решението на съда във връзка с жалбата на родителите, които желаят децата им да посещават предучилищна група в училище. „Съдът не коментира по същество самата заповед, а самия процес до издаването й, а именно изискването на Закона в някои нормативни актове да се прави публично обсъждане. По същество, ако се направи това публично обсъждане и всички съпътстващи дейности и бъде издадена заповед, тя ще бъде изцяло в законоустановените рамки по АПК” – каза Йорданов и допълни, че реформата би дала спокойствие и възможност на училищата да си проведат едносменния режим. 



По думите на Йорданов, след множество атаки срещу администрацията, се е оказало, че част от обществото не е готово за този тип реформа. „Истината е, че рано или късно тази реформа ще се случи, защото смятаме, че сме отговорни и ще сме максимално отговорни към образованието, но предвид факта, че толкова яростно се възпротивиха на това решение, помолих д-р Баева да направим крачка назад, като няма да обжалваме решението на съда и взех решение да не издаваме последваща заповед. Във времето напред ще стане ясно, че нуждата от въвеждането на едносменен режим няма как да вмести и предучилищното образование училищата” – каза още той. 

Зам.-кметът по „Хуманитарни дейности” д-р Емилия Баева заяви, че идеята предучилищното образование да се осъществява само в детските градини всъщност е държавна политика, която през 2020 година намери своето място наредбата и Закона за предучилищно и училищно образование. „Тя дава възможност на кмета на всяка община да прецени, защото има общини, където няма места в детските градини, а предучилищното образование е задължително. Тази заповед е обсъждана дълги години, но понеже през 2020 година се занимавахме с Ковид, не беше уместно да се занимаваме с нея. Убедена съм, че това е първата стъпка в оптимизацията на училищната мрежа” – каза още д-р Баева. 

Община Добрич ще изготви  информационна карта, която ще бъде изпратена до всеки директори на детска градина и училища, за да може те сами да си определят дали ще прави предучилищно образование, колко групи, с какъв брой деца и на каква възраст. „Нека всеки директор сам да си прецени дали има нужните условия” – каза д-р Баева.