22 юни е денят на българския фолклор

Денят е обявен през 2019 година от Министерството на културата

22 юни е денят на българския фолклор

По идея на Ансамбъл „Чинари“ и с подкрепата много творци и институции, 22 юни отбелязва деня на фолклора. Избран е този ден, защото е в средата на годината, по време на лятното слънцестоене, както и предстои Еньовден – това са събития, които са почитани по традиция от българите.


Народно творчество или фолклор, е събирателно понятие за литературни и музикални произведения с неуточнен или неизвестен автор.

Налице е всъщност съавторство при устното им предаване, като това общо авторство се приписва „на народа“. През втората година на XX век в България започва да се използва английската дума фолклор (folk – народ ; lore – мъдрост). Неологизмът е измислен от Уилям Томс през 1846г.

Българските народни песни са значителен дял на българския фолклор. Народните песни са в стихотворна форма, в които текстът и мелодията са силно свързани. Първите сведения за народни песни от певци са от около X век, а най-много народни песни са запазени от XVIII век. За жалост обаче, голяма част от старите народни песни не са записани и са забравени.