Кабинетът „Петков” падна

Кабинетът „Петков” падна
Припомняме, че вотът на недоверие беше внесен от ГЕРБ.

Аргументът на най-голямата опозиционна група беше „провал на правителството във финансовата политика”.


Първият коментар на премиера


Петков заяви, че за него е било чест да води правителство, „свалено от Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова”. И уточни, че този вот е само една малка стъпка от един много дълъг път.


„Това, което те не разбраха, е че така не могат да спечелят българския народ. Обещаваме, че ще продължим в тази битка да отвоюваме държавата си. И един ден ще имаме България без задкулисие, без мафия, една нормална, успешна европейска държава. Благодаря ви!”, каза Петков от парламентарната трибуна.


Какво следва?


Сега предстои правителството да подаде оставка. Президентът трябва да започне консултации с партиите в Народното събрание. Следва връчване на първия проучвателен мандат на най-голямата политическа сила - „Продължаваме Промяната”. Те имат 7 дни да съберат мнозинство.


Ако мандатът бъде върнат, държавният глава отново няма определен ограничаващ срок за консултациите. Втората партия, която ще получи мандат - в случая ГЕРБ, също ще има 7 дни. Ако и те го върнат, Радев вече ще разполага със 7 дни, за да избере третата партия, която да опита да състави кабинет.


При изчерпване на възможностите, следва назначаване на служебно правителство. Дотогава управлява правителството в оставка. Предвид процедурите, експерти изчисляват, че предсрочни избори могат да се проведат най-рано през август, но заради сезона на отпуските се очаква вотът да бъде насрочен за септември или октомври.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+