Конкурс за бивши пушачи ще раздава предметни награди

Националният конкурс за най-здрав бивш пушач е инициатива на Министерството на здравеопазването за насърчаване на настоящите български пушачи да станат бивши пушачи и да откажат психоактивната си зависимост от тютюневите изделия.

Конкурс за бивши пушачи ще раздава предметни награди
Тя е призната за болест, съгласно Международната класификация на болестите. Тютюнопушенето причинява над 25 други болести – злокачествени, сърдечно-съдови, респираторни и др., предизвиква лични, социални, здравно-осигурителни, културни, икономически проблеми. „Всеки отказ от тютюнопушенето е крачка към неутрализирането на тези видове проблеми в живота на българските граждани”, се казва в съобщение до медиите на Регионалната здравна инспекция.
 
Конкурсът „Най-здрав бивш пушач на 2012 г.” ще се състои на 2 етапа.  Първата фаза, посветена на символичното начало в живота на всеки пушач – Новата 2012 г. е от 1 януари до 31 януари 2012 г. Втората е посветена на Международния ден без тютюнопушене, третия четвъртък на месец ноември - 15 ноември 2012 г. и обхваща периода 6-ти февруари – 1-ви ноември 2012 г. 
 
Пушачите, решили да се откажат от тютюна и да участват в конкурса, подават собственоръчно подписани декларации, че вече са бивши пушачи. Личният лекар също удостоверява това с подписа си. Предвидени са общо 15 предметни награди, за І, ІІ и ІІІ място в групите: бременни и кърмещи жени; здравни специалисти; педагози; работодатели; граждани с друго занятие. Подробности за конкурса са публикувани на сайта на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето.