На 4 юли започва частичен ремонт на пътя Добрич- Козлодуйци- Лясково- Житница

По инициатива на кмета на община Добричка Соня Георгиева, във връзка с лошото състояние на пътя Добрич-Козлодуйци- Лясково- Житница днес се проведе среща с народните представители от област Добрич, областния управител и представители на Областното пътно управление.

На 4 юли започва частичен ремонт на пътя Добрич- Козлодуйци- Лясково- Житница

Георгиева припомни, че на 15 юни жители на 8 населени места в общината излязоха на протест с искане пътят да бъде ремонтиран. Това не е първият подобен протест, свързан с този пътен участник.



"Това което видях е че тези хора са изнервени, въпреки търпението, което проявяват десетки години. Вече са готови на крайни действия и гражданско неподчинение. Моля ви за пряка ангажираност и съдействие за решаване на този проблем" - каза Соня Георгиева.

Народният представител Мая Димитрова заяви, че от многократните й разговори и срещи с министър Караджова е станало ясно, че  пътят е бил предвиден за текущ ремонт.

"Пътят в действителност е в много лошо състояние, не го казвам, защото съм го чула от някого, а защото съм минавала по този път и знам как изглежда.  Не веднъж съм влизала при министър Караджов сама, след това влизахме и колегите народни представители при него и то именно с молба за този път. Ходила съм и при Стратиев два пъти, а по телефона говорим веднъж на две седмици. Днес последно проведохме разговор, това което всъщност разбрах е, че пътят е бил проектиран само за текущ ремонт, а той има нужда от основен. Това, което ми написа министър Караджов на 15 април, е, че за участъкът от 17 километра се предвижда да бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за проектиране и строителство. Аз съм наясно че всички искате пътят да бъде основно ремонтиран, но към настоящия момент именно поради това, че проектирането не е било за основен ремонт, а е било за текущ ремонт, няма как да стане. След последния разговор със Стратиев стана ясно, че в началото на месец юли ще започне запълване на дупките, за да може да има някаква нормална проходимост по този участък. Преди да дойда тук звъннах и на Зеленченко, тъй като той ще прави това така наречено закърпване на дупките. Той даже ми каза, че ще започне по-рано" - заяви Мая Димитрова.

На срещата присъстваха двама представители на Областното пътно управление. 

"Заданието е дадено като превантивен ремонт в договора за текущ ремонт и поддържане. За този път до 2020 година имаме изразходвани за кърпежи милион и половина. След това са изпълнявани само дейности по запълване на единични дупки. Машини кърпежи не са изпълнявани. По програмата, която беше приета от правителството за 2022 година беше предвидено тази година пътят да се реализира, но след проверките той отпадна"-заяви инж. Михаил Петров.

Народният представител Деница Сачева заяви, че депутатите от област Добрич работят по въпроса, свързан с пътната инфраструктура и нямат нужда от повече натиск от страна на кметовете и гражданите. 

"Реално господин Зеленченко може да започне по-скоро текущ ремонт, превантивно нещо да оправи в рамките на този договор, който той има,  да запълни някои дупки, но той не може да направи основен ремонт. За основен ремонт така или иначе трябва да се чака за нов изпълнител и финансиране с бюджета от 2023 година. Ние сме наясно с необходимостта това да се случи и правим всичко възможно, но в момента нещата стоят по този начин, по който бяха описани. Могат да разчитат хората още този месец на текущ ремонт, а за основен ремонт трябва да се чака през втората половина на тази година и съответно финансиране през следващата. Такъв е пътят, такава е съдбата и на още няколко такива пътища" - заяви Деница Сачева.

В края на срещата Соня Георгиева отново помоли за пряка ангажираност и съдействие от страна на народните представители.